Syrovátka je nabitá zdravými látkami. Prospět vám může vnitřně i zevně
Syrovátka vzniká při výrobě tvarohu nebo sýrů, při srážení mléka. Syrovátku si ale může koupit samostatně. A to dokonce i sušenou a rozmíchat si jí ve vodě.
Nízkokalorická syrovátka prospívá zevnitř i zevně. Odvádí zplodiny z organismu a blahodárně působí na ledviny.
Tajemství syrovátky tkví ve vysokém obsahu lehce stravitelných bílkovin, laktózy a celé řady vitamínů a minerálních látek. Je v ní řada vitamínů skupiny B – B1, B2, B6 a B12 nebo vitamíny A a C. Z minerálů obsahuje draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník a zinek.
Tento lahodný nápoj pomáhá při tvorbě svalů, posiluje zuby a kosti. Další důležitou složkou syrovátky jsou sacharidy, rychle se vstřebávající zdroje energie – konkrétně laktóza, důležitá pro proces trávení a správné bakteriální složení střevní mikroflóry.
Jde vlastně o prebiotikum, které podporuje růst probiotických bakterií v trávicím systému – tak, aby imunitní systém dobře fungoval.
V minulosti používaly ženy syrovátku na mytí pleti – pro její zjemnění a také jako prevenci tvorby akné. Látky v syrovátce obsažené regulují pH pokožky, zmírňují potíže s ekzémy a problematickou pletí vůbec. Masku ze syrovátky můžete používat plošně nebo jí aplikovat na postižená místa.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.