Syrovátka je nabitá zdravými látkami. Prospět vám může vnitřně i zevně
Syrovátka vzniká při výrobě tvarohu nebo sýrů, při srážení mléka. Syrovátku si ale může koupit samostatně. A to dokonce i sušenou a rozmíchat si jí ve vodě.
Nízkokalorická syrovátka prospívá zevnitř i zevně. Odvádí zplodiny z organismu a blahodárně působí na ledviny.
Tajemství syrovátky tkví ve vysokém obsahu lehce stravitelných bílkovin, laktózy a celé řady vitamínů a minerálních látek. Je v ní řada vitamínů skupiny B – B1, B2, B6 a B12 nebo vitamíny A a C. Z minerálů obsahuje draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník a zinek.
Tento lahodný nápoj pomáhá při tvorbě svalů, posiluje zuby a kosti. Další důležitou složkou syrovátky jsou sacharidy, rychle se vstřebávající zdroje energie – konkrétně laktóza, důležitá pro proces trávení a správné bakteriální složení střevní mikroflóry.
Jde vlastně o prebiotikum, které podporuje růst probiotických bakterií v trávicím systému – tak, aby imunitní systém dobře fungoval.
V minulosti používaly ženy syrovátku na mytí pleti – pro její zjemnění a také jako prevenci tvorby akné. Látky v syrovátce obsažené regulují pH pokožky, zmírňují potíže s ekzémy a problematickou pletí vůbec. Masku ze syrovátky můžete používat plošně nebo jí aplikovat na postižená místa.
Související
-
Je mléko vážně zdravé? O mléčných výrobcích s výživovou poradkyní
Je mléko zdravé? A co je vlastně zdravá potravina? Jaký rozdíl je mezi mateřským a kravským mlékem? Nejen na to odpovídá výživová poradkyně Mirka Zemanová.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.