Syrovátka je nabitá zdravými látkami. Prospět vám může vnitřně i zevně

5. říjen 2023

Syrovátka vzniká při výrobě tvarohu nebo sýrů, při srážení mléka. Syrovátku si ale může koupit samostatně. A to dokonce i sušenou a rozmíchat si jí ve vodě.

Nízkokalorická syrovátka prospívá zevnitř i zevně. Odvádí zplodiny z organismu a blahodárně působí na ledviny.

Tajemství syrovátky tkví ve vysokém obsahu lehce stravitelných bílkovin, laktózy a celé řady vitamínů a minerálních látek. Je v ní řada vitamínů skupiny B – B1, B2, B6 a B12 nebo vitamíny A a C. Z minerálů obsahuje draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník a zinek.

Tento lahodný nápoj pomáhá při tvorbě svalů, posiluje zuby a kosti. Další důležitou složkou syrovátky jsou sacharidy, rychle se vstřebávající zdroje energie – konkrétně laktóza, důležitá pro proces trávení a správné bakteriální složení střevní mikroflóry.

Jde vlastně o prebiotikum, které podporuje růst probiotických bakterií v trávicím systému – tak, aby imunitní systém dobře fungoval.

V minulosti používaly ženy syrovátku na mytí pleti – pro její zjemnění a také jako prevenci tvorby akné. Látky v syrovátce obsažené regulují pH pokožky, zmírňují potíže s ekzémy a problematickou pletí vůbec. Masku ze syrovátky můžete používat plošně nebo jí aplikovat na postižená místa.

autor: Eva Bucharová | zdroje: Google.com , Novinky.cz , Prozeny.cz
Spustit audio

Související