Je mléko vážně zdravé? O mléčných výrobcích s výživovou poradkyní

V současnosti roste počet lidí, kteří mají problémy s trávením určitých potravin. Jednou z nich je také mléko. Jak je to s jeho prospěšností pro lidský organismus? Odpovídá odbornice na zdravou výživu Mirka Zemanová.

Jednou za čas se objeví tvrzení, které se dostane do povědomí širokého okruhu lidí – například, že je určitá potravina prospěšnější než jiná.

Podle odbornice na zdravou výživu Mirky Zemanové je ale každé tělo jiné, proto nemůžeme obecně tvrdit, jaká potravina je globálně zdravá či nikoliv.

mléčné výrobky, ilustrační foto

„O potravinách můžeme říkat, že jsou zdraví prospěšné. Záleží přitom ale na celém spektru okolností, dané potravině a samozřejmě na množství u konkrétního člověka,” upozorňuje odbornice.

Lidé by se měli stravovat vyváženě, to znamená, že by do svého jídelníčku měli zařazovat celé spektrum potravin včetně mléka. A to především toho poctivého, neodtučněného.

„Měli bychom si říct, zda potřebujeme například denně jogurt, který je s nízkým obsahem tuku, nebo si dáme jen jeden za čas, ale poctivý s tukem,“ vysvětluje Zemanová.

Zjistěte si, zda nejste alergičtí na mléčnou bílkovinu či laktózu

Mléčné výrobky vždy byly důležitým zdrojem bílkovin a vápníku. Pokud tápeme v tom, jaké mléčné výrobky by mohly být nejlepší a co nejméně závadné, nemusíme se bát. Jak mléko v krabici, které najdeme v obchodě, tak i mléko od farmáře musí splňovat přísná pravidla.

„Pokud ale chceme, aby bylo to mléko méně ošetřené, pokud chceme, aby neleželo tak dlouho v regále, vybereme si mléko čerstvé,” dodává odbornice s tím, že všeobecně více prospěšné jsou zakysané mléčné výrobky, které obsahují laktobacily.

Někteří lidé ale mohou mít na mléko či mléčné výrobky alergii, nebo je nemusejí dobře snášet.

Mléčné výrobky ve vědeckých studiích předvádějí přímo veletoče

Podle Mirky Zemanové ale musíme rozlišovat ty, kteří jsou alergičtí na mléčnou bílkovinu a ty, kteří špatně snášejí laktózu. „Tito lidé nemají enzym laktázu, který štěpí mléčný cukr,” vysvětluje.

Pokud má člověk alergii nebo nesnášenlivost na mléčné výrobky, pozoruje na sobě například zažívací potíže. Proto se tito lidé uchylují k dietnímu režimu, kdy rapidně omezují potraviny (nebo je zcela vyloučí) a zkoušejí je nahradit alternativami.

V každém případě je vždy vhodné zajít za lékařem a poradit se s ním. Obecné doporučení je zkusit vynechat potravinu, na kterou můžeme mít alergii alespoň na tři měsíce, aby se střevo zregenerovalo.

autoři: Lenka Šobová , Kateřina Klabzubová
Spustit audio

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.

    František Novotný, moderátor

    setkani_2100x1400.jpg

    Setkání s Karlem Čapkem

    Koupit

    Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.