Vysejte si do květináče řeřichu – její listy jsou plné antioxidantů a účinně posilují imunitu

3. březen 2022

Z řeřichy používáme listy. Jsou plné vitamínů A B C, hořčíku, draslíku, vápníku, železa, fosforu a samozřejmě kyseliny listové, která pomáhá při nachlazení a kašli.

Působí protizánětlivě, takže si je dopřejte při zánětech ledvin nebo močového měchýře. Ledviny navíc čistí a působí močopudně. Detoxikační účinky jsou ale daleko širší, protože pročisťují i krev, játra, žlučník a v neposlední řadě trávící soustavu. Podporují také tvorbu trávících šťáv a na trávení působí celkově pozitivně.

Řeřicha chutná trochu štiplavě, takže je dobrá v zeleninových nebo sýrových salátech, v pomazánkách, polévkách i omáčkách. V každém případě by měla být čerstvá.

Pokud se rozhodnete si ji vypěstovat, stačí jen rovnoměrně nasypat semena na vlhkou vatu a tu pak každý den vlhčit. Do tří dnů by měla vyklíčit. Maximálně do 10 dnů je pak budete moci začít sklízet.

Spustit audio

Související