Vysejte si do květináče řeřichu – její listy jsou plné antioxidantů a účinně posilují imunitu
Z řeřichy používáme listy. Jsou plné vitamínů A B C, hořčíku, draslíku, vápníku, železa, fosforu a samozřejmě kyseliny listové, která pomáhá při nachlazení a kašli.
Působí protizánětlivě, takže si je dopřejte při zánětech ledvin nebo močového měchýře. Ledviny navíc čistí a působí močopudně. Detoxikační účinky jsou ale daleko širší, protože pročisťují i krev, játra, žlučník a v neposlední řadě trávící soustavu. Podporují také tvorbu trávících šťáv a na trávení působí celkově pozitivně.
Řeřicha chutná trochu štiplavě, takže je dobrá v zeleninových nebo sýrových salátech, v pomazánkách, polévkách i omáčkách. V každém případě by měla být čerstvá.
Pokud se rozhodnete si ji vypěstovat, stačí jen rovnoměrně nasypat semena na vlhkou vatu a tu pak každý den vlhčit. Do tří dnů by měla vyklíčit. Maximálně do 10 dnů je pak budete moci začít sklízet.
Související
-
Řeřicha – snadno dostupná vitamínová bomba
Řeřicha pochází z Mezopotámie, tedy dnešního Iráku, kde si její účinky chválili lékaři už 500 let před naším letopočtem. V čem konkrétně je řeřicha zdraví prospěšná?
-
Skořice je nejen oblíbeným kořením, ale také užitečným antioxidantem
Jablečný koláč nebo svařené víno bez skořice, to prostě nebude nikdy ono. Skořice ale nefunguje jen jako koření, ale také jako léčivka.
-
Víte, že průměrný Evropan získá více antioxidantů z kávy, než z ovoce a zeleniny?
Kávová zrnka jsou zásobárnou živin, které jsou našemu zdraví prospěšné. Ty, kteří si hlídají štíhlou linii, potěší fakt, že káva obsahuje minimum tuků i sacharidů.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.