Smíchejte kurkumu s pepřem. Dostanete tak do těla víc zdraví prospěšných látek
Kurkuma a pepř jsou oblíbená koření. Kromě nesporných chuťových kvalit pozitivně ovlivňují naše tělo v mnoha aspektech. Mají spoustu vlastností, ale tentokrát se podíváme pouze na dvě nejdůležitější aktivní složky – kurkumin a piperin.
Kurkumin dodává koření žlutou barvu a je také silným antioxidantem – působí proti plísním, zánětům i virům. Bohužel, navzdory mnoha zdravotním vlastnostem není organismem dobře vstřebatelný.
A právě zde přichází na pomoc černý pepř. Ten je pravděpodobně hned po soli jedním z nejpopulárnějších koření používaných v kuchyních po celém světě. Kromě výrazné chuti se vyznačuje obsahem sloučeniny zvané piperin. Jeho obsah v černém pepři je podobný obsahu kurkuminu v kurkumě.
Piperin vykazuje silné detoxikační vlastnosti, navíc pozitivně ovlivňuje trávení a zlepšuje absorpci kurkuminu do těla. To je jeden z hlavních důvodů, proč je velmi doporučeno konzumovat tato dvě koření společně.
Nejjednodušší způsob, jak přidávat kurkumu s pepřem, je během vaření konkrétních pokrmů. Jedním z jednoduchých nápadů je připravit doma vlastní směs kurkumy s pepřem v poměru 4:1, tedy spojit větší množství kurkumy s menším množstvím pepře.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.