Kurkuma krásně obarví a ovoní jídlo. Navíc v sobě skrývá řadu zdraví prospěšných látek
Kurkuma neboli indický šafrán je indické koření, které zdomácnělo i u nás. Jeho žlutou barvu s oblibou užívají kuchaři právě do indických jídel. Tím se ale nemusíte omezovat…
Kurkuma je opravdu výborná pro přípravu pokrmu kari nebo dochucení masa, rýže a zeleniny. Prostě ji zamíchejte během vaření do jídla – třeba i do luštěnin. Dobře poslouží i jako potravinářské barvivo, její žlutou barvu těžko něčím lepším nahradíte.
Jde o koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Kurkuma je přirozené protizánětlivé koření. Kurkuma brání hromadění tuků a usnadňuje štěpení zásobních tuků v játrech. Příznivě působí na krvetvorbu a na kvalitu krve, podporuje srdeční funkci a krevní oběh. Pomáhá udržovat nervovou funkci a duševní rovnováhu. Podporuje imunitní systém. Přispívá ke zdraví plic a dýchacích cest, ovlivňuje příznivě stav kůže.
Doporučuje se zejména během zimy, kdy mezi námi koluje několik chladných virů. Hlavní složka kurkumy – kurkumin - je rozpustný v tucích, proto se doporučuje přijímat ho do těla během jídla bohatého na tuky.
Kurkuma obsahuje řadu minerálů a vitamínů, zejména vitamíny B6, B3, kyselinu listovou a draslík, železo a mangan. Je bohatým zdrojem vlákniny a obsahuje také esenciální omega-3 mastné kyseliny.
Související
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka