Kurkuma krásně obarví a ovoní jídlo. Navíc v sobě skrývá řadu zdraví prospěšných látek

25. leden 2024

Kurkuma neboli indický šafrán je indické koření, které zdomácnělo i u nás. Jeho žlutou barvu s oblibou užívají kuchaři právě do indických jídel. Tím se ale nemusíte omezovat…

Kurkuma je opravdu výborná pro přípravu pokrmu kari nebo dochucení masa, rýže a zeleniny. Prostě ji zamíchejte během vaření do jídla – třeba i do luštěnin. Dobře poslouží i jako potravinářské barvivo, její žlutou barvu těžko něčím lepším nahradíte.

Jde o koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Kurkuma je přirozené protizánětlivé koření. Kurkuma brání hromadění tuků a usnadňuje štěpení zásobních tuků v játrech. Příznivě působí na krvetvorbu a na kvalitu krve, podporuje srdeční funkci a krevní oběh. Pomáhá udržovat nervovou funkci a duševní rovnováhu. Podporuje imunitní systém. Přispívá ke zdraví plic a dýchacích cest, ovlivňuje  příznivě stav kůže.

Doporučuje se zejména během zimy, kdy mezi námi koluje několik chladných virů. Hlavní složka kurkumy – kurkumin - je rozpustný v tucích, proto se doporučuje přijímat ho do těla během jídla bohatého na tuky.

Kurkuma obsahuje řadu minerálů a vitamínů, zejména vitamíny B6, B3, kyselinu listovou a draslík, železo a mangan. Je bohatým zdrojem vlákniny a obsahuje také esenciální omega-3 mastné kyseliny.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.wellnesslife.cz , www.euro.cz , zlatay-kurkumin.cz , www.naturesfinest.cz
Spustit audio

Související