Čočkové kari
Exotická chuť vás také příjemně rozehřeje.
Ingredience
- 1-2 batáty (podle velikosti, váhově asi 250-300 g)
- 150 g červené loupané čočky
- 1 velká cibule
- sklenka šlehačky nebo kokosového mléka
- 2 lžíce oleje
- sůl
- pepř
- kari
- půl litru zeleninového vývaru (případně použijeme polévkovou kostku)
Postup:
- Nakrájenou cibuli poprášíme kari kořením a osmahneme v hrnci na oleji.
- Přisypeme čočku, přidáme na kostičky nebo kolečka nakrájené batáty, zalijeme zeleninovým vývarem a uvaříme do měkka.
- V závěru rozmixujeme, chuť doladíme pepřem, podle chuti znovu i kari kořením a solí. Případně si necháme pár kousků uvařených batátů vcelku, pokrájíme je na kousky a vložíme do rozmixované polévky.
- Vmícháme šlehačku nebo kokosové mléko, zdobíme třeba řeřichovými výhonky.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.