Čočkové kari

Exotická chuť vás také příjemně rozehřeje.

Ingredience
  • 1-2 batáty (podle velikosti, váhově asi 250-300 g)
  • 150 g červené loupané čočky
  • 1 velká cibule
  • sklenka šlehačky nebo kokosového mléka
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř
  • kari
  • půl litru zeleninového vývaru (případně použijeme polévkovou kostku)

Postup:

  1. Nakrájenou cibuli poprášíme kari kořením a osmahneme v hrnci na oleji.
  2. Přisypeme čočku, přidáme na kostičky nebo kolečka nakrájené batáty, zalijeme zeleninovým vývarem a uvaříme do měkka.
  3. V závěru rozmixujeme, chuť doladíme pepřem, podle chuti znovu i kari kořením a solí. Případně si necháme pár kousků uvařených batátů vcelku, pokrájíme je na kousky a vložíme do rozmixované polévky.
  4. Vmícháme šlehačku nebo kokosové mléko, zdobíme třeba řeřichovými výhonky.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.