Nejpoužívanějším kořením na ochucení jídla je pepř. Obsahuje plno vitamínů a minerálů
Arabská legenda vypráví o tom, že černý pepř byl pěstován mezi stromy v lese, kde ho hlídali hadi. Aby mohli lidé pepř získat, zahnali hady ohněm – a právě při tomto ohnivém procesu prý toto koření zčernalo.
Černý pepř rozhodně můžeme klidně zařadit mezi nejzdravější potraviny. Jde o tak univerzální koření, že ho používají téměř všechny světové kuchyně. Kuličky pepře jsou zdrojem vitamínu K, vápníku, chromu i železa.
Pojďme se podívat na několik úžasných benefitů tohoto koření. Tělo vylučuje kyselinu chlorovodíkovou, která je nezbytná pro trávení. Černý pepř zvyšuje vylučování této kyseliny, což usnadní zpracování jídla v těle. Stimuluje také pocení a močení – tím pomáhá odstraňovat jedy z těla. Černý pepř je něco jako lék proti nadýmání, jednoduše podporuje dobré zdraví našich střev.
Pepř také uvolňuje hlen, takže ho můžeme doporučit jako lék proti kašli. Když máte kašel, přidejte čtvrtinu lžičky pepře do polévkové lžíce plné medu, důkladně promíchejte a snězte.
Související
-
Pepř není jen koření – je plný vitaminů a minerálů
Pepř pochází z Indie. Cenili si ho Řekové a Římané. Legenda vypráví o tom, že černý pepř hlídali hadi, které lidi zaháněli ohněm. Tak prý toto koření zčernalo.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka