Pod chlupatou slupkou kiwi se ukrývá víc vitamínu C než v pomeranči nebo citrónu
Kiwi je velmi odolné – dobře se přepravuje i z takových dálek, jako je Nový Zéland. Nejčastěji ho jíme syrové. Vitamínu C je v něm zhruba dvakrát více než v citronech. Čím ještě prospívá zdraví?
Lahodné kiwi patří k nejlepším zdrojům kyseliny listové a vlákniny: Je také mimořádně bohaté na draslík, hořčík a železo. Obsahuje i velké množství mědi, stopového prvku, který spolu s vitaminem C napomáhá vstřebávání železa ve střevech.
Kiwi posiluje imunitní a cévní systém. Posiluje totiž stěny cév a dokonce pomáhá i při počátečních stádiích křečových žil.
Když se hodně namáháte, když vás nohy začnou víc bolet, dopřejte si více kousků kiwi a bolest ustoupí. Podporuje také růst kostí, vhodné je tedy i pro malé děti.
Užít byste ho měli i při svalové únavě. Kosti jsou díky němu silnější a pevnější. Vhodné je i pro lidi s náběhem na paradentózu. Kiwi kromě dásní posiluje zdraví zubů.
A konečně: díky kiwi budete dokonce i krásnější. Pleť tonizuje a hydratuje díky vitamínu E.
A na závěr jeden recept na zdravou snídani. V misce rozmačkejte kiwi a banán, vymačkejte šťávu z půl pomeranče nebo celé mandarinky a přidejte lžičku chia semínek. Se šálkem zeleného čaje k tomu krásně nastartujete den.
Související
-
Na hmyzí štípance platí nejen citrón a cibule!
V minulém díle Minuty o zdraví jsme vám představili netřesk a jitrocel jako první pomoc při poštípání hmyzem. Dnes budeme pomoc hledat v lednici a ve spíži…
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.