Mýty a fakta o kávě
Na téma Káva a zdraví už toho bylo řečeno hodně. Podíváme se společně na kloub některým tvrzením, které o kávě kolují.
Jedním z rozšířených mýtů je, že káva obsahuje toxiny. Kávová zrnka jsou naopak zásobárnou zdraví prospěšných živin. Díky šálku dobré, středně silné kávy do těla dodáváme draslík, hořčík, vitamíny B, mangan i fosfor.
Ty, kteří si hlídají štíhlou linii, určitě potěší, že káva obsahuje minimum tuků i sacharidů.
Nejznámější a nejaktivnější látka obsažená v kávě je kofein – významný stimulant centrální nervové soustavy. Kromě přírodních zdrojů jako jsou kávová zrnka, čajové lístky a kakaová zrnka je přidáván do spousty oblíbených limonád a volně prodejných léků.
Mezi pozitivní účinky kofeinu patří lepší pozornost a zvýšení koncentrace. Proto mají někteří lidé potíže s usínáním, pokud si dají kávu večer.
A jestli je kofein v kávě návykový? No, účinky kofeinu na organismus se velmi liší – člověk od člověka. Mezi klíčové faktory, které ovlivňují zpracovávání kofeinu, patří onemocnění jater, kouření, strava, alkohol a u žen navíc těhotenství.
Předávkování kofeinem poznáte podle toho, že budete roztěkaní, nepůjde vám usnout, zvýší se vám krevní tlak a rychle rozbuší srdce.
Spíš než závislost si na kávu vytvoříte silný návyk. Když si na účinky kofeinu zvyknete a pak si ho nedáte, může se objevit něco jako abstinenční příznaky – může vás rozbolet hlava, padne na vás únava a malátnost apod.
A ještě jeden fakt na závěr – káva je i cenným zdrojem antioxidantů – průměrný Evropan, který konzumuje typickou západní stravu, získá více antioxidantů z kávy, než z ovoce a zeleniny.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka