NEJ Ústeckého kraje: první smetana do kávy a jedna z nejstarších mlékáren v Česku

8. duben 2020

Mlékárna v Bohušovicích nad Ohří je jednou z nejstarších v Česku. Je známa i díky první československé smetaně do kávy - Kapucínu.

První a také nejslavnější československá smetana do kávy se začala vyrábět u nás na severu Čech v bohušovické mlékárně.

Ta patří mezi ty v Česku nejstarší – její založení je datováno do roku 1901. Za dobu svoji existence prošla řadou modernizací – i díky tomu vyrábí dodnes.

A právě z Bohušovic je i nejslavnější česká smetana do kávy, kterou všichni známe pod názvem Kapucín. Ta se začala vyrábět v roce 1968. Do té doby totiž nic podobného u nás neexistovalo. Češi pili hlavně kávu „turka“ a na zjemnění mohli použít jen obyčejné nebo kondenzované mléko a klasickou smetanu.

S nápadem přišel tehdejší ředitel mlékárny Vladimír Zabský, který se inspiroval u západoněmeckých sousedů. Kapucín se od běžné smetany liší hlavně obsahem tuku, má ho jen 10 %, zatímco klasická smetana má 33 %. A hlavně je trvanlivý.

A ještě k názvu Kapucín. V mlékárně kolují dvě verze, jak jméno vzniklo. Jedna říká, že je odvozeno od Kapucínského náměstí v Litoměřicích a druhá, reálnější, uvádí, že je to česká verze cappuccina.

Ať už to bylo, jak chce, český Kapucín můžeme pít dodnes – stále totiž patří mezi velmi oblíbené smetany do kávy.

autor: Renáta Filipi | zdroj: Kniha „Nejslavnější značky Ústeckého kraje“. Autor: Martin Krsek
Spustit audio

Související