NEJ Ústeckého kraje: přesun kostela v Mostě – technický zázrak zapsaný do Guinessovy knihy rekordů

16. prosinec 2019

Říká se, že hlemýžď byl třikrát rychlejší než stěhování mosteckého kostela Nanebevzetí Panny Marie. Jeho přesun je dodnes technickým zázrakem, který je zapsán v Guinnessově knize rekordů.

Komunistický režim dospěl ve své chamtivosti tak daleko, že prý v starobylém Mostě odvezl pryč kostel. Takto zpívají o přesunutí mosteckého kostela František Ringo Čech a Jiří Schelinger v písni „Přehled situací“.

Celý kostel popojel o 841,1 metru průměrnou rychlostí 2,8 centimetru za minutu. Jeho přemístění trvalo celkem 500 hodin a jednu minutu k tomu.

V roce 1964 byla schválena postupná demolice staré zástavby v Mostě a současně výstavba nových sídlišť. S tímto rozhodnutím se začala řešit i otázka, jak naložit se zdejší nejvýznamnější architektonickou památkou. Usnesení československé vlády č. 612 z 18. listopadu 1964 nařídilo, že při těžbě uhelných zásob pod městem bude děkanský kostel zachráněn.

Na záchranu kostela bylo vypracováno celkem 11 variant. Jako nejvhodnější, i když ne zrovna nejlevnější, bylo nakonec zvoleno přesunutí celého kostela o několik set metrů dál do sousedství gotického kostela sv. Ducha a vedlejšího barokního špitálu.

Kostel 60 metrů dlouhý, 31,5 metrů široký a 29,7 metrů vysoký se dal do pohybu 30. září 1975. Historické zdivo vážilo 9 600 tun, ocelová konstrukce 1 500 tun a podvozky 1 060 tun. Při transportu pomáhaly automatické systémy vodováh a elektronicky ovládaná čidla.

Na své nové místo usedl kostel 27. října 1975 – tam také stojí dodnes.

Spustit audio

Související