V parku u přesunutého kostela v Mostě vznikají sochy vln i mořských panen

22. červenec 2014

Doslova vlnobití je k vidění v parku u kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě, tedy u takzvaného přesunutého kostela. Pětice sochařů tam vytváří sochy a plastiky na téma kamenná voda. Sochařské sympozium potrvá v Mostě až do soboty.

Už od rána zní parkem u kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě zvuky dlátek, kladívek i vrtaček a úhlových pil. Pětice výtvarníků z pískovce vyrábí plastiky. Šestý ročník sochařského sympozia má téma Kamenná voda.

„Pokusil jsem se namíchat špetku humoru, trošku poezie, romantiky a udělal jsem takovou dívčí hlavičku, který po vlasech klouže vodička. Říkám jí Voda,“ vysvětluje výtvarník Josef Zedník, který se účastnil všech šesti sochařských sympozií tady v Mostě, kde se narodil a prožil tady velkou část svého života.

Jen o kousek dál klepe do dlátka kladívkem Karel Gyurjan: „Představuje to vlnu, když se vynořuje torzo dámského těla.“

A ženské tělo ve vztahu s vlnou je inspirací pro dalšího výtvarníka. „Symbolika vody, je mořská panna, kde je cítit něžnost ženského těla, takže jsem to pojal tak, že v rozbouřené vlně vystupuje torzo mořské panny,“ popisuje svůj výtvor Milan Bezaniuk.

Každý den se ne pětici výtvarníků chodí dívat zájemci o výtvarné umění. „Chodím sem každý rok a moc se mi líbí. Je dobře, že se pak využívají po celém městě a má to smysl,“ chválí návštěvník Tomáš fakt, že všechny sochy, kromě té vítězné, putují do parků a ulic v Mostě.

„Chodím sem každý rok, už asi pátý rok, prostě zajímá mě to. Mám to tady ráda,“ přiznává paní Božena, další z návštěvnic.

Výtvarníci dokončí svá díla tuto sobotu 26. července a hned v neděli se na tomto místě uskuteční folkový festival. Jeho návštěvníci vyberou vítěznou sochu letošního sympozia, která tady zůstane. Ostatní plastiky vyzdobí městské ulice a parky.

autoři: Jan Beneš , vman
Spustit audio