Výstava ukazuje historii starého Mostu i přesun kostela

17. květen 2015

Desítky velkoformátových fotografií starého Mostu, jeho demolice i přesunu kostela Nanebevzetí Panny Marie nabízí nová stálá výstava v kostelní věži tzv. přesunutého kostela v Mostě. Letos uběhlo 500 let od založení kostela a 40 let od jeho přesunutí na současné místo.

Cestou po schodech na kostelní vyhlídku na ochozu věže čekají návštěvníky v každém patře velkoformátové fotografie, které mapují historii starého Mostu i přesun kostela.

Fotografie v prvním patře představuje kastelánka kostela Nanebevzetí Panny Marie Ludmila Klimplová. „Staré město, fotografie, jak vypadalo, třeba je zajímavé, že je to focené z jednoho místa a je to původní staré náměstí, potom jak se bouralo a vytěžování oblasti a zrekultivovaná krajina,“ popisuje.

Pamětníci najdou na výstavě i místa, která nebyla ve starém Mostě významná jen svou historií. „Tady to byl nejoblíbenější bufet v Mostě, dělali tam bramboráky za korunu, byly vynikající,“ vzpomíná kastelánka.

Přesun kostela nebyl snadný

V dalším patře pak jsou fotografie vypovídající o přesunu samotného kostela. „Tady je plakát z té doby, kde jsou řezy kostelem a je vidět, kde jsou umístěné vozíky, dali jsme sem výšky, aby si návštěvník mohl přečíst, jak vysoko je,“ říká kastelánka.

Jak dodává, samotný kostel vážil 10 000 tun a s výztuží pak 11 500.

Kostel tehdy putoval na své nové místo rychlostí 2,5 centimetru za minutu.

Jak ale kastelánka vzpomíná, o vypjaté okamžiky nebyla nouze. „Selhaly brzdy a oni chtěli z toho všichni vyskakovat ven a protože tady všude kolem byly šachty a horníci mají takové čuby, jak tomu říkají, tak je začali házet na koleje a tím ten kostel zastavili a zachránili,“ vysvětluje.

Zvony jsou funkční

Kastelánka také upozorňuje, že mostecký kostel má i funkční zvony, podle jejích slov se ale pouští jen při slavnostních příležitostech jako jsou svatby nebo důležitá výročí.

Na ochozu kostelní věže se rozhlíží Naďa Dupáková, která se na výstavu přijela s rodinou podívat až z Teplic. „ Výstava mě docela uchvátila, to jsem vůbec nečekala, myslela jsem si, že tam bude pár fotek, ale tohle mě opravdu mile překvapilo,“ svěřuje se.

Na fotografiích uvidí návštěvníci starý Most před demolicí i záběry z přesunu kostela
autor: Jan Beneš
Spustit audio