Nejprodávanější ovoce na světě? Káva!

5. červen 2015

Hned po ropě je nejprodávanější na světě. Je to ovoce, i když tak na první pohled nevypadá. Můžete ho připravit na sto způsobů. Řeč je o kávě. Ta je v módě co svět světem stojí a vypadá to, že z ní jen tak nevyjde. Na její přípravu se specializují takzvané baristé. S jedním z nich jsme si povídali.

S Filipem si povídáme kde jinde než v kavárně a jak jinak než nad kávou. Jak připravit tu nejlepší, ptáme se?

„Nemá to pravidla… Kafe je druhá nejprodávanější legální komodita na světě, ale nikdo neví, jak se má dělat a každý si to dělá po svém,“ říká s úsměvem barista.

Pár nepsaných pravidel přeci jen je. Kvalitní kávu dobře namlít, dobře napěchovat do přístroje, včas prolít vařící vodou.

Káva? Průmysl i móda

Kávový průmysl je obchod, ale i móda. A v každé módě známe klasiku a taky alternativu, ta teď lidově řečeno frčí.

„Teď jsou různé věci, co takzvaně frčí – mohou to být moka konvičky, překapávané kafe, káva připravená přes džezvu, je toho spousta…“

Barista (ilustrační foto)

Káva se u nás nepěstuje. Ani arabika, ani robusta, což jsou dvě hlavní odrůdy. Výhradně se dováží.

Nekvalitní káva z Asie zaplavuje trh

„Nejvíc z Jižní a Střední Ameriky a z Karibiku, ale jako všechno, i káva trpí na Asii. Největší vývoz nekvalitní robusty je teď z Vietnamu, a to není dobře – to už nemá s plantážemi nic společného – tam už jsou laboratoře řízené počítačem.“

S Filipem pomalu dopíjíme svůj dnešní šálek kávy. Nabízí se otázka, na kterou je mnoho odpovědí. Jak to tedy je - je káva zdravá, nebo nám chutná, ale škodí?

„Káva se v současnosti prezentuje jako zdravá. Když se dobře připraví, je to zdravé – funguje totiž jako antioxidant. Jediné, co by mohlo škodit je kofein, ale toho je v kávě minimálně – čím kvalitnější káva, tím méně kofeinu,“ dodává Filip Šebek.

autor: sas
Spustit audio