Meloun představuje dokonalé letní osvěžení. Navíc je doslova nadupaný vitamíny a minerály

9. září 2024

Když zavoní čerstvě nakrájený meloun, málokdo odolá – vrháme se na něj s chutí všichni a děláme dobře! Osvěžíme se, pochutnáme si a navíc také prospějeme svému zdraví.

Není nad to mlsat vychlazenou červenou dužninu a vědět, že pročišťuje, ozdravuje a omlazuje celé tělo.

Meloun obsahuje spoustu vitaminu C, který potřebujeme pro povzbuzení imunity a celkovou kondici. Kromě toho je bohatý na vitaminy skupiny B – třeba B3, důležitý pro okysličování organismu. Je v něm ale i kyselina listová, která je zásadní pro krvetvorbu, zdravé nehty, kůži a vlasy.

Jestli potřebujete posílit imunitu a pročistit tělo, vsaďte právě na meloun. Je totiž zdrojem karotenů, antioxidantů, které se starají o odbourávání toxických látek a pomáhají celkově posílit obranyschopnosti organismu.

Přestože je meloun snad nejsladší zelenina, hodí se skvěle při shazování nějakého toho kila. Obsahuje totiž až z 90 procent vody a cukrů má přitom jen asi tři procenta. Vynikající je meloun v šampaňském nebo v kombinaci s parmskou šunkou nebo grilovaným lososem.

autor: Eva Bucharová | zdroje: prozeny.blesk.cz , zeny.iprima.cz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.