Meloun představuje dokonalé letní osvěžení. Navíc je doslova nadupaný vitamíny a minerály
Když zavoní čerstvě nakrájený meloun, málokdo odolá – vrháme se na něj s chutí všichni a děláme dobře! Osvěžíme se, pochutnáme si a navíc také prospějeme svému zdraví.
Není nad to mlsat vychlazenou červenou dužninu a vědět, že pročišťuje, ozdravuje a omlazuje celé tělo.
Meloun obsahuje spoustu vitaminu C, který potřebujeme pro povzbuzení imunity a celkovou kondici. Kromě toho je bohatý na vitaminy skupiny B – třeba B3, důležitý pro okysličování organismu. Je v něm ale i kyselina listová, která je zásadní pro krvetvorbu, zdravé nehty, kůži a vlasy.
Jestli potřebujete posílit imunitu a pročistit tělo, vsaďte právě na meloun. Je totiž zdrojem karotenů, antioxidantů, které se starají o odbourávání toxických látek a pomáhají celkově posílit obranyschopnosti organismu.
Přestože je meloun snad nejsladší zelenina, hodí se skvěle při shazování nějakého toho kila. Obsahuje totiž až z 90 procent vody a cukrů má přitom jen asi tři procenta. Vynikající je meloun v šampaňském nebo v kombinaci s parmskou šunkou nebo grilovaným lososem.
Související
-
Čínský hořký meloun: tohle „ovoce dlouhověkosti“ není pro každého
Hořkému melounu se říká také hořká tykev nebo divoká okurka. I přes jeho chuť bychom ho měli do svého jídelníčku začlenit – obsahuje totiž mnoho zdraví prospěšných látek.
-
Meloun se sýrem
Suroviny: Čtvrt šálku balzamikového octa, 1 polévková lžíce krupicového cukru, 8 silnějších plátků vodního melounu nakrájeného na malé kostky, 150g sýra feta, 2 pol...
-
Chcete držet letní dietu? Pak je pro vás meloun jasná volba!
Umíte si představit léto bez toho, že byste snědli aspoň kousek melounu? Jistě radostně sledujete, jak s postupující letní sezónou ceny melounu klesají a jistě si p...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.