Čínský hořký meloun: tohle „ovoce dlouhověkosti“ není pro každého

1. srpen 2022

Hořkému melounu se říká také hořká tykev nebo divoká okurka. Čím je zralejší, tím víc hořký je. Přesto bychom ho měli do svého jídelníčku začlenit – obsahuje totiž mnoho zdraví prospěšných látek.

Někteří říkají, že jeho chuť je doslova odporná, jeho účinky na zdraví jsou ale zase takřka zázračné. Ne nadarmo mu Japonci přezdívají ovoce dlouhověkosti.

Vzhledem připomíná okurku, ale jí se pouze jeho vnější zelená a křupavá část. Tomto melounu se neříká hořký jen tak pro nic za nic. Zasyrova je takřka nepoživatelný – a ani po tepelné úpravě to není o moc lepší. Až ale zjistíte, co všechno dokáže tohle ovoce udělat pro lidské zdraví, možná se překonáte a vezmete ho na milost.

Hořký meloun

Ti, kteří hořký meloun jedí pravidelně, tvrdí, že se člověk musí k tomuto ovoci doslova projíst – pak si ho prý zamilujete. Ne každý ale tento křest ohněm zvládne.

Je výborným zdrojem hořčíku, manganu a vitaminů B1, B2, B3, C, kyseliny listové, zinku, fosforu a beta karotenu. Beta karotenu má hořký meloun dvakrát tolik než tradiční brokolice. Železa a vápníku pak dvakrát tolik co běžně dostupný špenát.

Hořký meloun je spojen se snížením tělesného cukru v krvi, protože má vlastnosti, které působí jako inzulín. Výborný je jako prevence a lék na cukrovku a zvládne také zlepšit zrak. Šťáva z tohoto plodu pomůže s vysokým krevním tlakem, nejrůznějšími kožními i žaludečními nemocemi. Působí také proti parazitům a má antivirové účinky.

V tradičních medicínách používali hořký meloun při revmatismu, malárii i jako afrodiziakum. Pro svoji hořkost používají  tento druh melounu v Asii místo chmelu při výrobě některých piv.

Spustit audio

Související