Čínský hořký meloun: tohle „ovoce dlouhověkosti“ není pro každého
Hořkému melounu se říká také hořká tykev nebo divoká okurka. Čím je zralejší, tím víc hořký je. Přesto bychom ho měli do svého jídelníčku začlenit – obsahuje totiž mnoho zdraví prospěšných látek.
Někteří říkají, že jeho chuť je doslova odporná, jeho účinky na zdraví jsou ale zase takřka zázračné. Ne nadarmo mu Japonci přezdívají ovoce dlouhověkosti.
Vzhledem připomíná okurku, ale jí se pouze jeho vnější zelená a křupavá část. Tomto melounu se neříká hořký jen tak pro nic za nic. Zasyrova je takřka nepoživatelný – a ani po tepelné úpravě to není o moc lepší. Až ale zjistíte, co všechno dokáže tohle ovoce udělat pro lidské zdraví, možná se překonáte a vezmete ho na milost.
Ti, kteří hořký meloun jedí pravidelně, tvrdí, že se člověk musí k tomuto ovoci doslova projíst – pak si ho prý zamilujete. Ne každý ale tento křest ohněm zvládne.
Je výborným zdrojem hořčíku, manganu a vitaminů B1, B2, B3, C, kyseliny listové, zinku, fosforu a beta karotenu. Beta karotenu má hořký meloun dvakrát tolik než tradiční brokolice. Železa a vápníku pak dvakrát tolik co běžně dostupný špenát.
Hořký meloun je spojen se snížením tělesného cukru v krvi, protože má vlastnosti, které působí jako inzulín. Výborný je jako prevence a lék na cukrovku a zvládne také zlepšit zrak. Šťáva z tohoto plodu pomůže s vysokým krevním tlakem, nejrůznějšími kožními i žaludečními nemocemi. Působí také proti parazitům a má antivirové účinky.
V tradičních medicínách používali hořký meloun při revmatismu, malárii i jako afrodiziakum. Pro svoji hořkost používají tento druh melounu v Asii místo chmelu při výrobě některých piv.
Související
-
Sezamová semínka jsou výborná. Zajistí vám zdravé kosti, vlasy a dlouhý život
Sezamová semínka tu byla vždy, spíš je znovu objevujeme. Původně sezam pochází z Indie, ale v současnosti ho pěstují po celém světě. Semena najdete v luscích této rostliny.
-
Rýže je levná, chutná i zdravá… Ideální potravina pro zdravý růst vlasů, nehtů, kůže i kostí
Rýže už dávno není doma jen v asijských zemích. Zvykli jsme si na ní i tady v Evropě – připravujeme z ní všechny možné dobroty od nákypů přes suši až po rizoto.
-
Pískavice údajně zvětšuje poprsí. Jisté ale je, že určitě prospívá našemu zdraví
Pískavice řecké seno bývá součástí směsí koření, jako je třeba indické kari nebo bulharská čubrica. Přidává se do sýrů i do chleba nebo do bramborových polévek.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.