Sezamová semínka jsou výborná. Zajistí vám zdravé kosti, vlasy a dlouhý život

29. listopad 2019

Sezamová semínka tu byla vždy, spíš je znovu objevujeme. Původně sezam pochází z Indie, ale v současnosti ho pěstují po celém světě. Semena najdete v luscích této rostliny.

O sezamu se říká, že žádná skála před ním nezůstane celá. U nás si jím zdobíme pečivo. Dvoumilimetrové semínko je prý nejstarší koření na světě a ukrývá se v něm velká léčivá síla.

Z pohledu čínské medicíny má vztah k ledvinám, játrům, slinivce a plicím. Obsahuje kvalitní bílkoviny, takže je jasné, že jsou sezamová semínka oblíbenou částí jídelníčku veganů a vegetariánů.

Neloupaný sezam

Vysoký obsah vápníku, hořčíku a fosforu v sezamu využijete při prevenci a léčbě osteoporózy a zlomenin.

Karoteny ve spojení s hořčíkem, vápníkem a zinkem jsou zase lékem na nemoci očí, vlasů, kůže, sliznic a nehtů.

Pro vysoký obsah železa je vhodný při chudokrevnosti. Vitamíny skupiny B a hořčík s fosforem z něj dělají lék na deprese a neurózy. Ze stejného důvodu je vhodný pro studenty, sportovce a těžce pracující.

Lepší je jíst sezamová semínka přírodní, neloupaná –  je v nich víc minerálů a vitamínů. Sezamový olej bývá součásti přírodní kosmetiky. Je vhodný při péči o suchou pokožku. Pomáhá také při péči o vlasy, přirozeně je ztmavuje, no a když ho trochu zahřejeme, je vhodný i k masážím.

Spustit audio

Související