Černý sezam pomáhá při stresu, navíc obsahuje spoustu vitaminů a minerálních látek

12. duben 2023

Sezamová semínka určitě znáte, minimálně jste už určitě jedli pečivo posypané semínky. Dneska vyzkoušíme sezam černý a povíme si, čím prospívá našemu zdraví.

Černý sezam je vlastně sezam neloupaný. Ve slupkách zůstává spousta zdraví prospěšných látek. Nenasycené mastné kyselin, proteiny, sacharidy, samozřejmě vláknina a také vitamíny skupiny B nebo E. Obsahují taky hořčík, železo, fosfor, vápník nebo zinek.

Černý sezam prospívá pleti a pomůže při stresu, uklidňuje a působí proti úzkosti, reguluje krevní tlak. Jasně, že velké zázraky na začátek nemůžete čekat, ale pravidelným pojídáním černého sezamu si vylepšíte mnohé zdravotní potíže.

Denní doporučená dávka sezamových semínek je jedna lžička. Přidat si ji můžete do různých jídel. Většinou se sezamová semínka používají jen jako ozdoba na pečivo, ale klidně je přidejte i do jogurtu, koktejlu, ovocného nebo zeleninového salátu. Záleží prostě na vaší chuti.

My si teď připravíme mléko z černého sezamu. Jak na to? 1,5 hrnku sezamových semínek, tři hrnky vody, špetku soli, jednu vrchovatou lžičku medu a dvě lžičky nasekaných datlí rozmixujte na krémovou hmotu.

Hotové mléko lahodné chuti přeceďte přes jemné plátýnko a pochutnejte si na nápoji plném vitamínů!

Spustit audio

Související