Lískové oříšky nejsou dobé jen pro veverky. Obsahují hodně vitaminu E a hořčíku

31. květen 2019

Lísku si můžete vypěstovat od semínka. Přestože rozprostírá kořeny spíše do šíře než do hloubky, drží v zemi pevně. Nevadí jí tak ani kamenité podloží, dokonce naopak. A proč pěstovat lísku? Protože lískové oříšky nejsou dobré jen pro veverky!

Listy lísky obsahují silice, cukry i třísloviny. Vzhledem ke svíravému účinku tříslovin se listy lísky používaly při střevních potížích. Čaj z nich také uvolňuje křeče – můžete ho pít také, když máte nemocné močové cesty. Odvar pak používali lidé už před staletími na koupele při problémech s hemoroidy.

Lísce naši předci vždycky přisuzovali magický účinek. Hůl vyrobenou z lískového dřeva nosil třeba řecký bůh Hermes. Milovníci komiksů si možná vzpomenou, že všemocné Thórovo kladivo mělo topůrko právě z lískového dřeva.

V lidovém léčitelství jsou roztlučené oříšky s medem velmi oblíbené. Oříšky obsahují hodně vitamínu E a hořčíku. Olej z jader se dokonce používá při výrobě mýdel a je výborný na vlasové zábaly. A ještě mám pro vás takový tip: když sušené oříšky na 6 hodin namočíte, budou chutnat jako ty čerstvé.

Spustit audio

Související