Šípkový čaj je dobrý na chřipku. Dodává vitaminy a posiluje imunitu

19. říjen 2023

Šípkový čaj můžeme pít podle chuti kdykoliv. Pravidelně pak, pokud venku mrzne anebo kolem nás krouží chřipkové bacily.

Šípkové keře rostou na krajích lesů, na slunných stráních, na okrajích příkopů, ale i na skalách. Šípky jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálních látek. Mají hodně céčka, vitamínů B i K.

Používáme je na přípravu čaje, džemu nebo i vína. Šípky jsou také bojovníkem proti zánětům kloubů. Chrání chrupavku před dalším poškozením, poskytují úlevu od bolesti kloubů a snižují jejich ztuhlost.

Funguje to tak, že účinné látky obsažené v šípku odrazují bílé krvinky, aby se usídlily v kloubu. A tak zpomalují produkci jedovatých volných radikálů. Kloubní chrupavka není poškozována a tím pádem se zlepší i pohyblivost kloubů.

Šípky

A teď už pojďme na přípravu šípkového čaje. Jak na to? Čaj z celých šípků se připravuje složitěji. Večer dáte hrst sušených šípků do 2 litrů studené vody. Druhý den to ohřejete k varu a odstavíte. Vzápětí můžete tento kvalitní čaj servírovat.

Potom můžete přilít další vodu a zase nechat projít varem. Tenhle „čaj druhák“ odpovídá kvalitou čaji z drcených šípků. Dalším spařením vzniká třetí nálev – ne sice už tak chutný, ale pořád ještě dobrý, který můžete vylepšit třeba citrónem.

Spustit audio

Související