Vyšlápněte si na Jedlovou s Českým rozhlasem Sever

26. březen 2024

Zveme vás na 5. ročník turistického pochodu Se Severem na Jedlovou. Akci pořádá Český rozhlas Sever, obec Jiřetín pod Jedlovou a Klub českých turistů.

Pochod Se Severem na Jedlovou se koná v sobotu 27. dubna. Připraveny jsou pro vás tři trasy: dvě startují ze železniční stanice v Jedlové mezi 9:00 – 10:30, třetí začíná mezi 9:00 – 10:00 ve sportovním areálu v Jiřetíně pod Jedlovou, kde je také cíl všech tras.

Ústecký kraj má nové logo

V cíli pochodu vás bude čekat buřt zdarma a vystoupení skupin Náplava a WTC band.
Vstup na rozhlednu Jedlová je pro účastníky pochodu zdarma. Každý účastník také dostane DVD Severočeské rozhledny a pamětní list jako upomínku na absolvování pochodu

Kde a kdy se sejdeme na startu?

Dvě trasy začínají od železniční stanice Jedlová, kde bude stanoviště Českého rozhlasu Sever. GPS pozice místa startu: 50.8427161N, 14.5702983E

Trasa č. 1: Šestikilometrová trasa povede z nádraží k rozcestníku Tolštejnské cesty. Kdo si chce výlet opravdu užít, může odsud vyrazit po cyklostezce, která vás nejdříve dovede k hradu Tolštejn. Odtud se pak po červené turistické značce dostanete na rozhlednu Jedlová.

Pokud preferujete kratší trasu, z rozcestníku Tolštejnská cesta můžete jít po zelené na rozcestí u Ranče a dál po červené na Jedlovou horu, kde bude možnost navštívit rozhlednu.

Z Jedlové hory se musíte kousek vrátit (cca 250 m) a u rozcestníku odbočit vpravo směrem ke sjezdovce. Pak se vydáte ke Křížové hoře a pokračovat budete až do sportovního areálu k cíli. Tuto trasu půjdete přibližně 2 hodiny. 

Trasa č. 2: Je časově náročnější než první trasa (cca 2,5 hodiny chůze) a obnáší něco přes osm kilometrů.

Hned na prvním rozcestníku se dejte doprava do kopce. Cesta je značená zelenou i žlutou turistickou značkou a dovede vás až k Třípanskému sloupu. Stále pokračujte po zelené směrem na Stožecké sedlo.

Minete vrcholek Konopáč s historickým bunkrem, vyhlídku Sofie, až dojdete na Stožecký hřbet. Tady odbočíte vlevo po modré i zelené turistické značce.

Logo společnosti Globus

Cesta vás dovede až k nově vybudované lávce Cozrovka, která přemosťuje hlavní silnici ke Svoru. Je to krásné místo s výhledy na dominanty Českého Švýcarska. Určitě stojí za to se tu chvilku zastavit a udělat pár fotek. Na druhé straně najdete i místo na svačinku.

Odtud pak vede takzvaná nová cesta. Je to oranžově značená cyklostezka. Využijeme ji a půjdeme po ní až k místu, kde se říká Na Milíři. Cestou se nabízejí úchvatné pohledy na Jedlovou horu, hrad Tolštejn i samotný Jiřetín pod Jedlovou.

Na Milíři se pustíte po červené dolů doleva z kopce. Po dlouhém sestupu dojdete až k hlavní silnici a na druhé straně narazíte na žlutou značku. Ta Vás přes Lesné dovede do Jiřetína pod Jedlovou.

Trasa č. 3: Jde o zhruba tříhodinovou túru o délce necelých 9 kilometrů. Odstartujete ze sportovního areálu v Jiřetíně pod Jedlovou (50.8745092N,14.5794608E). 

Zeleně značenou cestou vyrazíte směrem na Křížovou horu, poté dojdete k rozcestníku Jedlová – sjezdovka, kde navazuje červeně značené cesta Hřebenovka. Ta vás dovede až na Jedlovou horu.

Poté budete pokračovat po červené a dojdete až ke zřícenině hradu Tolštejn. Následně se napojíte na cyklostezku, kde se vrátíte zpět do sportovního areálu v Jiřetíně.

Doprava 

Spojení pro trasu č. 1 a č. 2 

Do Jedlové jede vlak z hlavního nádraží v Ústí nad Labem s přestupem v Děčíně, dále vlak z Varnsdorfu s přestupem v Rybništi a vlak z České Lípy směrem do Jedlové.

Ústí nad Labem s přestupem v Děčíně

odjezd Ústí n. L. 8:15 – příjezd Děčín 8:33; odjezd Děčín 8:36 – příjezd Jedlová  9:24

odjezd Ústí n. L. 9:15 – příjezd Děčín 9:30; odjezd Děčín 9:36 – příjezd Jedlová 10:24

Varnsdorf

Odjezd Varnsdorf 8:42 – příjezd Rybniště 8:56; odjezd Rybniště 9:20 – příjezd Jedlová 9:29 

Česká Lípa

Odjezd Česká Lípa 8:26 – příjezd Jedlová 8:57

Odjezd Česká Lípa 9:37 – příjezd Jedlová 10:14

Spojení pro trasu č. 3

Do Jiřetína pod Jedlovou jede vlak z Ústí nad Labem s přestupem na autobus č. 402 v Děčíně, dále autobus č. 402 z Varnsdorfu a vlak z České Lípy s přestupem v Rybništi na autobus č. 402.

Ústí nad Labem s přestupem v Děčíně

Odjezd Ústí nad Labem hl. n. 8:15 – příjezd Děčín 8:33

Odjezd Děčín 8:41 autobus č. 402 – příjezd 9:35 Jiřetín pod Jedlovou nám.

Varnsdorf

Odjezd Varnsdorf autobus č. 402  8:03 – příjezd 8:21 Jiřetín pod Jedlovou nám.

Česká Lípa s přestupem v Rybništi

Odjezd Česká Lípa vl. n.  8:26  - příjezd 9:08 Rybniště; odjezd Rybniště bus 402 9:29  - příjezd 9:35 Jiřetín p. Jedlovou nám.

V případě velmi nepříznivého počasí nejsme schopni garantovat konání turistického pochodu. Děkujeme za pochopení. Těšíme se na vás!

autor: Milan Knotek
Spustit audio