Pískavice údajně zvětšuje poprsí. Jisté ale je, že určitě prospívá našemu zdraví
Pískavice řecké seno pochází ze Středomoří, kde jí krmili dobytek – z toho pramení i její název. Bývá součástí směsí koření, jako je třeba indické kari nebo bulharská čubrica. Přidává se do sýrů i do chleba nebo do bramborových polévek. Čím vším nám tedy prospívá?
V každém plodu pískavice může být tak dvacet semen, a ty právě nás zajímají. Obsahují totiž zdraví prospěšné látky – slizy, saponiny, vitamíny, hořčiny, éterické oleje, stopové prvky.
Bylinkáři připravovali z mleté pískavice kaši, kterou používali pro vytažení hnisu z ran, vředů, či na povolení ztuhlých svalů.
Vnitřně se v tradičním léčitelství používá při kašli, nadýmání a průjmech.
Můžeme jí zařadit i mezi tonika, protože celkově posiluje a podporuje regeneraci organismu.
Skvělá na tvorbu mateřského mléka i velikost prsou
V lidovém léčitelství byla pískavice doporučována kojícím ženám pro zvýšení produkce mateřského mléka, v současnosti to ale NELZE doporučit vzhledem k nedostatku informací o bezpečnosti).
Semena užívaly ženy jako afrodisiakum v Orientu byla velmi oblíbená jejich konzumace mezi ženami, které si díky této rostlině zlepšovaly tvar a pevnost poprsí.
To ale stále není všechno. Pískavice pomáhá při bušení srdce a chrápání. Pokud máte zvětšenou prostatu, máte s prostatou problémy, můžete se o pískavici poradit se svým lékařem.
Při bolestech zubů a zánětech v ústní dutině si můžete vyplachovat odvarem z 1 dílu rozemletých semen pískavice, 1 dílu sušené šalvěje, 1 dílu sušených květů heřmánku a 1 dílu kořene proskurníku.
A ještě zajímavost na závěr: staří Egypťané používali semeno pískavice při balzamování.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka