Jidášovo ucho se dá sbírat i v zimě. Posiluje imunitu a čistí organismus

14. prosinec 2023

Jednou ze zimních aktivit, které jsou letos povoleny, je houbaření. Vyrazíme teď společně na boltcovitku bezovou aneb Jidášovo ucho.

Tato houba roste na vrbě, buku i bezu. Horko se jí nelíbí vůbec, zato sníh a mráz jí nevadí. Široká bývá 2 až 7 centimetrů. Tvarem trochu připomíná ucho, boltec, odtud ten název – boltcovitka bezová. Většinou má tmavší, kaštanovou barvu. Když jí usušíte, tak zčerná.

V tradiční čínské medicíně využívají Jidášovo ucho k čištění krve, snižování krevního tlaku i posilování imunity.

Výborný dezert připravíte také z jidášova ucha

Léčí se s hemoroidy a podporuje také trávení. Je v ní spousta minerálů, jako je vápník, hořčík, draslík nebo fosfor. Antioxidanty v houbě také obsažené pomáhají celkově čistit tělo.

A pojďme ještě do kuchyně. Čerstvé Jidášovo ucho v jídle hezky křupe. To sušené ale samozřejmě taky, když ho předem namočíte do vody a chvíli povaříte. Tu vodu pak nevylévejte, obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek.

Jidášovo ucho můžete přidat do polévky, do rýže nebo z něj udělat guláš. Využijete ho samozřejmě při přípravě asijských jídel. A je dobré ho předem pokrájet.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.