Naši předci využívali kosatce k čištění zubů. Výborně fungují i na mastnou pleť

29. květen 2019

Kosatec je květina právě tak královská jako růže nebo lilie. Má nádherné tvary a intenzivně voní. Získáte je snadno – buď v květinářstvích, nebo si je vyměníte se sousedem.

Aby vám kosatec krásně kvetl, oddělte oddenky každé tři, čtyři roky od mateřské rostliny. Když se totiž oddenky na sebe mačkají, rostlina méně kvete.

Tyto rostliny milují slunce a nemají rády silný vítr. Většina kosatců se spokojí s vodou z oblak. Hlízy mají hluboko v půdě, takže bez problémů přezimují.

V dávných dobách, kdy ještě neexistovala zubní pasta ani zubní kartáček, využívali naši předci  oddenky kosatce jako žvýkací hmotu k čištění zubů.

My si dnes z kosatce vyrobíme pleťovou vodu. Hlavně na pleť se sklony k maštění. Jak na to?

1 kousek suchého oddenku kosatce, může být tak 4 až 5 cm dlouhý, vložte do 300 ml vody. 5 minut povařte, pak přikryjte a nechte louhovat až do úplného vychladnutí.

Suchý kosatec nasaje vodu jako houba. Vylouhovaný oddenek musíte dobře vymačkat do vody, abyste získali 200ml tonika. Přeceďte a tuto pleťovou vodu, která voní po fialkách, uchovejte v chladu 4 až 5 dní a používejte denně.

Spustit audio

Související