Chlebovník je v mnoha tropických oblastech základní potravinou. Díky škrobu dobře zasytí

20. květen 2024

Chlebovník připomíná tvarem i velikostí vodní meloun. Jde o ovoce, jehož plody jsou v mnoha tropických oblastech jednou ze základních potravin. Je v nich spousta škrobu, a tak dobře zasytí.

Chlebovníkové plody pokrývá zelená, hrbolatá slupka. Pod ní najdeme žluté gumovité dílky, které příjemně voní a chutí připomínají sladké fíky. Protože jsou tyto plody opravdu obrovské, prodávají se už naporcované na dílky.

Plody sesbíral a rozšířil poručík William Bligh jako jeden z botanických vzorků posbíraných posádkou lodi Bounty na konci 18. století. Expedice měla za úkol najít laciný a vysoce energetický zdroj potravy.

Chlebovník je základní potravou v mnoha tropických regionech. Obsahuje vysoký podíl škrobu, což znamená, že důkladně zasytí a dodá potřebnou dávku energie. Významný je také podíl vitaminů a minerálů – například sodíku, draslíku, vápníku, železa a dalších. Může se pochlubit i významným množstvím bílkovin, což je u ovoce dost nezvyklý jev.

Před požíváním se chlebovníkové plody opékají, pečou, smaží nebo vaří. Takto tepelně zpracované připomínají brambory nebo čerstvě upečený chléb (odtud název chlebovník).

Sušený chlebovník s cukrem je chutný dezert a syrový vychlazený chlebovník bývá součástí ovocných salátů.

autor: Eva Bucharová | zdroje: google.cz , wikipedia.org , ireceptar.cz
Spustit audio

Související