Světelný kořen je prý potravinou budoucnosti. S jeho pěstováním ale můžete začít hned

13. září 2021

Chlebový kořen, čínský brambor – i tak se říká světelnému kořenu. Pokud se pustíte do jeho pěstování, počítejte s tím, že sklízet budete až druhý rok – první rok totiž neobsahuje žádné živiny.

Světelný kořen je zelenina velmi výživná. V hlízách je škrob, vitaminy, bílkoviny, stopové prvky a tzv. světelný éter, odtud ten název.

Podle tradiční čínské medicíny má světelný éter jedinečný vliv na imunitní systém. Křemík v kořeni obsažený má zase omlazující účinky.

Kořen samotný chutná nasládle a podporuje trávení. Vyživuje pleť i vlasy. Dobře působí na slezinu, ledviny a plíce. Už v malém množství výborně zasytí.

Nejlepší je čerstvý – plátek kořene si dejte samotný, nebo ho přidejte do jídla.

Krájet byste ho měli zásadně keramickým nožem. Rozhodně ho nestrouhejte. Má totiž potom divnou pachuť – uvolňují se z něj totiž nepříjemné slizové látky.

Pokud se rozhodnete kořen tepelně zpracovat, tak v keramickém hrnci.

Světelný kořen skladujte v chladnu, nejlépe ve sklepě, stejně jako brambory. Klidně i v troše písku. Výtažky ze světelného kořene bývají také součástí kosmetických olejů.

Spustit audio

Související