Chia semínka patří mezi nejzdravější potraviny na světě. Byla důležitou součástí potravy starých Aztéků a Mayů

28. únor 2024

Chia je starodávný mayský výraz pro sílu. semena šalvěje hispánské, která roste v Jižní Americe a kterým se lidově říká chia semínka, jsou vzývána jako superpotravina.

Malinkatá chia semínka v sobě skrývají pořádnou porci živin. Jsou plná vlákniny, omega-3 nenasycených mastných kyselin, všemožných vitamínů a stopových prvků i velkého množství antioxidantů. Antioxidanty v chia semínkách dokáží zpomalovat stárnutí – navíc dokážou také zneškodnit až 70 procent volných radikálů.

Chia semínka podporují zdraví kostí, protože jsou velmi slušným zdrojem vápníku. Pomáhají budovat svalovou hmotu tím, že obsahují potřebné proteiny a další výživné látky, které jsou nezbytné k růstu a zdraví svalů.

Vláknina v semenech absorbuje velké množství vody a rozšíří se (nabobtná) v žaludku. To zvyšuje pocit plnosti a zpomaluje vstřebávání potravin. Jedná se o potravinu, která uvolňuje energii postupně.

Chia semínka vždycky namáčejte, nejlépe den předem. Pak už stačí jen přidat šťávu z grepu a další ovoce. Můžete jimi také třeba zahustit omáčku. Mají nevýraznou chuť, takže se hodí téměř do všeho. 

Spustit audio

Související