Hořčičná semínka jsou plná vitamínů a dovedou divy – jsou dobrá při revmatu i na trávení

11. leden 2022

Hořčičná semínka se z domovské Indie už dávno rozkutálela do celého světa. Jsou užitečná nejen v kuchyni, ale i při léčení zdravotních problémů.

V hořčičných semínkách jsou bílkoviny, enzymy, vláknina i minerální látky, jako je železo, draslík nebo zinek. Obsahují také vitamíny A i C, kyselinu listovou i omega 3 a omega 6 mastné kyseliny.

Podporují trávení a čistí celý trávicí systém, tlumí záněty v těle, podporují krvetvorbu, zlepšují růst vlasů i nehtů.

Hořčice (ilustr. obr.)

V kuchyni mají opravdu široké využití. Můžete je přidat nejen do nakládaných okurek a hub, ale i do majonézy a různých omáček. Naklíčená semínka jsou zase dobrá v salátech.

Bílé hořčičné semínko není tak ostré a po rozdrcení dobře chutná v marinádách, polévkách nebo na grilované rybě. Ze žlutých hořčičných semínek se máčením vyrábí známá a oblíbená hořčice, která je výborná k masu a uzeninám.

Hořčičná semínka se často kombinují v kořenících směsích s chilli, koriandrem, kurkumou, česnekem i koprem.

Černá semínka jsou ostrá a k jídlu se nehodí, ale pomůžou při prokrvení ztuhlých nohou nebo při revma. Jak na to? Asi pět deka černých zrníček, můžete je zkombinovat i s hnědými, rozdrťte je a promíchejte s trochou vody. Směs aplikujte na bolavé místo, zafixujte gázou a nechte působit alespoň čtvrt hodiny.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.energyvita.cz , www.zdravi-vitaminy-doplnky.cz , styl.magazinplus.cz
Spustit audio

Související