Hořčici znali už staří Římané. Patří mezi nejstarší a nejoblíbenější pochutiny

Hořčice (ilustr. obr.)

Hořčičná semena existují bílá, černá nebo hnědá. Víte, která z nich jsou nejostřejší?

Už staří Řekové a Římané znali hořčici. V jejich kuchyni měla dokonce výsadní postavení. Pythagoras doporučoval hořčici jako lék proti uštknutí. Naši předkové ji používali na léčení epilepsie, bolesti zubů nebo hlavy.

Hořčice patří mezi nejstarší a nejoblíbenější pochutiny. Její anglický název, mustard, je odvozen od latinského „mustum ardens“ – palčivý mošt.

Z bílých semínek, která jsou jemnější, se vyrábí naše, chuťově méně výrazná, plnotučná hořčice. Semena hořčice černé mají ostřejší a štiplavější chuť a používají se k výrobě hořčic francouzského typu – například dijonské. Nejostřejší je hořčice hnědá, která se pěstuje v Indii, Číně a střední Asii – z té se dělají orientální hořčice.

Suchá hořčice působí rovněž jako konzervační činidlo – často se uvádí v receptech na čatní nebo na nálevy k nakládání různých potravin.

Kvetoucí hořčice

Pokud máte hořčičná semena doma, uchovávejte je v uzavřených nádobách na chladném a suchém místě. Můžete je pak využít pro posílení svého zdraví.

Jsou dobrá na trávení a proti pálení žáhy, ale také při bolavých kloubech. Pomáhají tvorbě žaludečních šťáv a ke zrychlení činnosti střev. Proto jsou vhodné při trávicích potížích i zácpě. Obklad z hořčice zas pomůže při bronchitidě.

Léčivá hořčičná semínka si můžete vypěstovat, nasbírat, nebo koupit v obchodech se zdravou výživou či bylinkářstvích. Jsou bohatá na enzymy, bílkoviny, slizy, draslík, hořčík, vápník. Můžete si je usušit a rozemlít, nebo i zamrazit.

A co byste řekli přípravku na pálení žáhy. Jak na to? Hořčičná semínka rozdrťte na prášek, ten uskladněte ve skleněné, dobře uzavíratelné nádobě. Užívejte ho 1krát denně, jenom na špičku kulatého nože, a zapijte ho 2 deci vlažné vody.

03470728.jpeg
Spustit audio

Související