V naturálním nanovinařství pod Lovošem vzniká kromě jiných i oranžové víno

Vinař Karel Stejskal z Naturálního nanovinařství Charlie-VinumCelebratum se rozhodl jít tak trochu jinou cestou – z vinných hroznů vyrábí takzvaná autentická vína.

Vinohrad Karla Stejskala pod Lovošem má okolo tisíce metrů čtverečných. „Čím menší vinařství, tím delší název,“ směje se Karel Stejskal a doplňuje: „Ten název se dá přeložit jako Charlieho slavení vína. Pěstuji rulandské modré, rulandské šedé a tramín – vše v bio kvalitě. “

Vinohrad Karla Stejskala

Vlajková loď sklípku pod Lovošem je Grinor. Je to cuvée, napůl Pinot Gris a Pinor Noir. Odrůdy byly sklizeny dohromady a hrozny slisovány celé.

„Víno zrálo rok na dubovém sudu, je nefiltrované, nečiřené, čiré jen díky sedimentaci. V Grinoru jsou cítit medové tóny, medové plástve. Putuje od nás například do pražské resturace s michelinskou hvězdou La Degustation Bohême Bourgeoise nebo do pražského vinného baru Autentista,“ přibližuje Stejskal.

Co je to autentické víno? Proč Karel Stejskal nepoužívá kategorie vín s přívlastkem? A kolikaletému vínu se může říkat archivní? Nejen to se dozvíte z přiloženého audiozáznamu.

Spustit audio

Související