V naturálním nanovinařství pod Lovošem vzniká kromě jiných i oranžové víno
Vinař Karel Stejskal z Naturálního nanovinařství Charlie-VinumCelebratum se rozhodl jít tak trochu jinou cestou – z vinných hroznů vyrábí takzvaná autentická vína.
Vinohrad Karla Stejskala pod Lovošem má okolo tisíce metrů čtverečných. „Čím menší vinařství, tím delší název,“ směje se Karel Stejskal a doplňuje: „Ten název se dá přeložit jako Charlieho slavení vína. Pěstuji rulandské modré, rulandské šedé a tramín – vše v bio kvalitě. “
Vlajková loď sklípku pod Lovošem je Grinor. Je to cuvée, napůl Pinot Gris a Pinor Noir. Odrůdy byly sklizeny dohromady a hrozny slisovány celé.
„Víno zrálo rok na dubovém sudu, je nefiltrované, nečiřené, čiré jen díky sedimentaci. V Grinoru jsou cítit medové tóny, medové plástve. Putuje od nás například do pražské resturace s michelinskou hvězdou La Degustation Bohême Bourgeoise nebo do pražského vinného baru Autentista,“ přibližuje Stejskal.
Co je to autentické víno? Proč Karel Stejskal nepoužívá kategorie vín s přívlastkem? A kolikaletému vínu se může říkat archivní? Nejen to se dozvíte z přiloženého audiozáznamu.
Související
-
Pršut z jehněčí kýty vyrábějí v Hlinné jako jediní v Česku z vlastních ovcí
Putujeme za pršutem. Ani do Chorvatska, Itálie či Španělska, ale do srdce Českého středohoří, do Hlinné za Vlastimilem Chovanečkem.
-
Chováme k našim dojnicím lásku a respekt, prozrazuje klíč k úspěchu farmářka a sýrařka z Růžové
Příběh farmářky Kláry Honzové začal před lety – chtěla tehdy dopřát své rodině zdravé mléčné výrobky. Pořídila si první kravičku a absolvovala kurz výroby mléčných výrobků.
-
Za řeckou kuchyní nemusíte cestovat až do Řecka. Stačí se vypravit jen do Děčína
Pokud navštívíte restauraci Athina, nacházející se v prostorách děčínského zámku, budete si připadat, jako byste se mávnutím kouzelného proutku ocitli přímo v Řecku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.