Za řeckou kuchyní nemusíte cestovat až do Řecka. Stačí se vypravit jen do Děčína
Pokud navštívíte restauraci Athina, nacházející se v prostorách děčínského zámku, budete si připadat, jako byste se mávnutím kouzelného proutku ocitli přímo v Řecku.
V Athině mají totiž jídelní lístek s řeckými názvy pokrmů, pod kterými je teprve český překlad. Tak, kromě jiného, vzdávají hold Řecku a řecké kuchyni.
„Athina je řecká bohyně války,“ vysvětluje kuchařka Iveta Řezníčková a dodává s úsměvem: „Ten název jsme vybrali proto, že jsme zkusili zabojovat, jestli na trhu s řeckou kuchyní uspějeme.“
Iveta Řezníčková, za svoboda Farcalasová, je sama z poloviny Řekyně. Řecké pokrmy prý už odmala milovala – a to nejen jíst, ale i vařit. Učila se přitom od své řecké babičky.
Řecká kuchyně je typická grilovanými masy, zeleninou a samozřejmě přílohou zvanou tzatziki. Z grilovaných mas mají Řekové nejraději jehněčí.
„My nabízíme steaky z jehněčí svíčkové,“ popisuje Iveta Řezníčková a dodává: „Troufnu si říci, že to si jinde nedáte. Dále nabízíme třeba i jehněčí kolínka.“
Naprosto neodmyslitelnou součástí řeckého oběda nebo večeře musí být tzatziki – z pravého řeckého jogurtu, okurky, kopru, česneku. V Athině si ale lidé mohou namíchat tzatziki podle své chuti – to jistě ocení ti, kteří třeba nemají rádi česnek nebo kopr.
A k čemu všemu jsou vhodné správně vychlazené tzatziki? „Ke všemu,“ uzavírá s úsměvem Iveta Řezníčková.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Anglický humor, který léčí! A nestárne...
Vladimír Kroc, moderátor


Doktor v domě
Populární humoristická kniha ze života mediků, lékařů a jejich pacientů. Čte Aleš Procházka, režie Vlado Rusko.