Tajemství chuti Dubského perníku se ukrývá v rodinném receptu na perníkové koření

Příběh perníkářky Jitky Horčičkové z Dubí začíná u jejího dědečka. Ten totiž slíbil vnoučkovi perníkovou chaloupku. A protože ji nesehnal, nakonec mu ji upekl sám. Tak se zrodila rodinná perníkářská firma, s dnes už 40letou tradicí.

„Základem dobrého perníku je koření, to je to, co dělá dobrý perník,“ prozrazuje Jitka Horčičková a pokračuje: „My si mícháme vlastní koření podle tajného rodinného receptu. U perníku je ale také hodně důležité, aby nebyl překořeněný.“

Obecně platí, že aby byl perník perníkem, nesmí v koření chybět badyán, anýz, skořice, dokonce pepř. Z dalších surovin pak do něj patří med, cukr, mouka, tuk a vajíčka.

Ve firmě Dubský perník vyrábějí perníky mnoha tvarů – zvířátka, hračky, postavičky, samozřejmě srdíčka.

Mezi jejich největší dílo patří perníková maketa kostela Neposkvrněného početí Panny Marie v Dubí o váze 11 kilogramů. Odjela na výstavu do Německa, pak se vrátila zpět a několik let byla vystavena v Dubí.

Jitka Horčičková nabízí i strouhaný perník, vhodný k zahuštění povidel nebo do rajské omáčky. Také perníkové pohárky v balení s miniaturní lahvičkou alkoholu. Ten se do pohárku nalije, trošku do těsta nasákne, takže po vypití sníte perníkový pohárek se speciální příchutí.

Spustit audio

Související