Medový perník
Pro ty, kteří vám potají chodí ujídat perníčky vánoční…
Ingredience
- 200 ml hladké mouky
- 200 ml polohrubé mouky
- 2 vejce
- 1 lžíce cukru
- 7 lžic tekutého medu
- 250 ml mléka
- 100 ml oleje
- 1 lžíce pomerančové nebo citronové kůry
- 1 lžička perníkového koření, 1 kypřicí prášek nebo kypřicí prášek do perníku
- čokoládová poleva
Postup:
- V míse smícháme obě mouky, perníkové koření, kypřicí prášek a citronovou nebo pomerančovou kůru.
- Vejce rozšleháme se lžicí cukru, přišleháme olej, pak přidáme mléko a med.
- Tekutou směs vlijeme do moučné směsi, promícháme a vlijeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem.
- Upečeme ve středně předehřáté troubě, uděláme test špejlí, je-li už těsto propečené – špejle by měla zůstat suchá.
- Hotový perník vyklopíme a necháme vychladnout, pak přelijeme čokoládovou polevou – tu připravíme podle návodu. Krájíme ostrým nožem nejlépe s pilkovým ostřím.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.