Makový perník
Uvedené množství stačí na dvě formy. Pokud je nemáte, upečte to ve větším pekáči nebo na plechu.
Ingredience
- 1 hrnek hladké mouky
- půl hrnku polohrubé mouky
- tři čtvrtiny hrnku cukru
- 1 kypřicí prášek
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce perníkového koření
- 3-4 lžíce mletého máku
- 1 hrnek mléka
- půl hrnku oleje
- 1 vejce
- 2 lžíce meruňkové marmelády – nebo jiné, podle chuti
- 2-3 lžíce cukru moučky, trochu citronové šťávy a cukrový máček
Postup:
- Smícháme mouky, cukry, koření, mák a prášek – všechny sypké ingredience.
- Vedle smícháme mléko, vejce, olej a marmeládu.
- Tekutou směsí zaděláme těsto a nalijeme ho do silikonové formy nebo na pekáč vyložený pečicím papírem.
- Vložíme do středně předehřáté trouby a upečeme. Uděláme test špejlí – pokud ji z těsta vytáhneme suchou, je upečeno.
- Necháme vychladnout a pak přelijeme citronovou polevou – na tu utřeme cukr moučku s citronovou šťávou a posypeme barevným cukrovým máčkem nebo jinou ozdobou.
Související
-
Rybízový perník
Pokud vám zbylo trochu rybízové marmelády od slepovaného lineckého cukroví, najde taky uplatnění.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.