Makový perník
Uvedené množství stačí na dvě formy. Pokud je nemáte, upečte to ve větším pekáči nebo na plechu.
Ingredience
- 1 hrnek hladké mouky
- půl hrnku polohrubé mouky
- tři čtvrtiny hrnku cukru
- 1 kypřicí prášek
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce perníkového koření
- 3-4 lžíce mletého máku
- 1 hrnek mléka
- půl hrnku oleje
- 1 vejce
- 2 lžíce meruňkové marmelády – nebo jiné, podle chuti
- 2-3 lžíce cukru moučky, trochu citronové šťávy a cukrový máček
Postup:
- Smícháme mouky, cukry, koření, mák a prášek – všechny sypké ingredience.
- Vedle smícháme mléko, vejce, olej a marmeládu.
- Tekutou směsí zaděláme těsto a nalijeme ho do silikonové formy nebo na pekáč vyložený pečicím papírem.
- Vložíme do středně předehřáté trouby a upečeme. Uděláme test špejlí – pokud ji z těsta vytáhneme suchou, je upečeno.
- Necháme vychladnout a pak přelijeme citronovou polevou – na tu utřeme cukr moučku s citronovou šťávou a posypeme barevným cukrovým máčkem nebo jinou ozdobou.
Související
-
Rybízový perník
Pokud vám zbylo trochu rybízové marmelády od slepovaného lineckého cukroví, najde taky uplatnění.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


Tajný deník čínské císařovny
Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.