Rybízový perník

Pokud vám zbylo trochu rybízové marmelády od slepovaného lineckého cukroví, najde taky uplatnění.

Ingredience
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • půl hrnku hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 2-3 lžíce kakaa
  • 1 vejce
  • 200 ml cukru
  • půl l mléka
  • 5 lžic oleje
  • špetička soli
  • 5 lžic rozpuštěné rybízové marmelády, případně další na promazání
  • cukr moučka na posypání nebo čokoládová poleva

Postup:

  1. Ušleháme vejce s cukrem, přidáme postupně olej a pak mléko.
  2. Do tekuté směsi zašleháme obě mouky s prosátým kypřicím práškem, kakaem a špetkou soli a nakonec vmícháme rozpuštěnou marmeládu.
  3. Hotové těsto vlijeme na plech s pečicím papírem a dáme do středně předehřáté trouby péci.
  4. Hotový perník necháme vychladnout, pokud ještě máme marmeládu, můžeme ho prokrojit a namazat. Povrch můžeme pocukrovat nebo přelít čokoládovou polevou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.