Rybízový perník
Pokud vám zbylo trochu rybízové marmelády od slepovaného lineckého cukroví, najde taky uplatnění.
- 1 hrnek polohrubé mouky
- půl hrnku hladké mouky
- 1 kypřicí prášek do perníku
- 2-3 lžíce kakaa
- 1 vejce
- 200 ml cukru
- půl l mléka
- 5 lžic oleje
- špetička soli
- 5 lžic rozpuštěné rybízové marmelády, případně další na promazání
- cukr moučka na posypání nebo čokoládová poleva
Postup:
- Ušleháme vejce s cukrem, přidáme postupně olej a pak mléko.
- Do tekuté směsi zašleháme obě mouky s prosátým kypřicím práškem, kakaem a špetkou soli a nakonec vmícháme rozpuštěnou marmeládu.
- Hotové těsto vlijeme na plech s pečicím papírem a dáme do středně předehřáté trouby péci.
- Hotový perník necháme vychladnout, pokud ještě máme marmeládu, můžeme ho prokrojit a namazat. Povrch můžeme pocukrovat nebo přelít čokoládovou polevou.
Související
-
Škvarkový rybízový závin
20 dkg hladké mouky, půl sáčku kypřícího prášku, 20 dkg škvarků, 7 dkg cukru, 1 žloutek, mléko a rybízový džem.Na vále vypracujeme hladké těsto - hladká mouka, kyp...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.