Chováme k našim dojnicím lásku a respekt, prozrazuje klíč k úspěchu farmářka a sýrařka z Růžové
Příběh farmářky Kláry Honzové začal před lety – chtěla tehdy dopřát své rodině zdravé mléčné výrobky. Pořídila si tedy první kravičku a absolvovala kurz výroby mléčných výrobků.
V současnosti vyrábí nejen mléko, ale také sýry, jogurty, tvaroh, pomazánky, smetánky. Používá přitom všelijaké bylinky, olej a koření. Jogurty navíc vylepšuje i džemem od místní pěstitelky. Produkty Klára vyrábí z plnotučného mléka, bez chemických a konzervačních látek se 100% podílem ruční práce. Získala už za ně mnohá ocenění.
Růžová na Děčínsku byla dříve místem, kde Klára Honzová trávila jako dítě letní prázdniny. Teď tu žije s rodinou trvale – na rodinné farmě přitom chovají nejen krávy, ale i koně, kozy, králíky, prasátko.
Krávy se pasou na loukách Českého Švýcarska, které nejsou chemicky ošetřovány. Kraviček má pět. Slyší na jméno a mají se rády – všechna spolupráce probíhá se vzájemným respektem, a to se podle farmářky odráží i na kvalitě výrobků.
Kráva Zuzana už sice mléko nedává, ale dál v Růžové žije a je o ní s láskou pečováno.
Související
-
Čoko Jordán navazuje na stoletou tradici výroby čokolády v Děčíně
Oficiální název firmy Čoko Jordan je Jordan & Timaeus – podle čokoládovny, která v Děčíně fungovala za první republiky. Hlásí se tím k tradici výroby čokolády v Děčíně.
-
Microgreens – jednoduchá vitamínová bomba „za hubičku“
Trendem posledních let je takzvané microgreens, tedy klíčení nejrůznějších semínek k následnému jídlu. Tomu se věnuje i Maxym Smovziuk a jeho firma Zdravá sklizeň.
-
Klášterecká minerálka je k mání na jediném místě v Česku – v Klášterci nad Ohří
Historie využívání minerální vody v Klášterci nad Ohří sahá do roku 1883, kdy Josef Fickert zjistil, že voda v jeho nové studni má kyselou, ale velmi příjemnou chuť.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.