Microgreens – jednoduchá vitamínová bomba „za hubičku“

Trendem posledních let je takzvané microgreens, tedy klíčení nejrůznějších semínek k následnému jídlu. Tomu se věnuje i Maxym Smovziuk a jeho firma Zdravá sklizeň.

„Jde o bylinky, které rostou 10, maximálně 14 dní – mají výbornou chuť a jsou plné vitamínů a minerálů,“ vysvětluje Smovziuk.

Zasadit se dá téměř cokoliv – hrášek, slunečnice, rukola, toskánská kapust nebo řeřicha.

„Ty naklíčené rostliny by neměly být vyšší než 10 až 15 centimetrů. Lidem hodně chutná slunečnice – málokdo ví, jak chutnají slunečnicové klíčky. Microgreens můžete dát do salátu, do polévky nebo třeba na sendvič,“ popisuje Smovziuk.

Microgreens není náročné na údržbu – stačí dát plastovou misku s vyklíčenými semínky třeba na okenní parapet a jednou denně zalít.

Pokud se rozhodnete si microgreens vypěstovat, nebojte se experimentovat s různými semínky – každá rostlina má specifickou chuť a každému z nás může chutnat něco jiného.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.