Nejlepší čas naklíčit si doma semínka je právě teď – začnete třeba s vojtěškou

16. březen 2021

Zkuste do svého jídelníčku zařadit vojtěšku. Její semena jsou po naklíčení skvělým zdrojem zdraví prospěšných látek.

Klíčením semínek vojtěšky získáme křehké, výživné klíčky plné bílkovin, vitamínů, minerálů a enzymů.

Vojtěška obsahuje i tzv. vitamín U, říká se mu protivředový, takže podpoří léčbu žaludečních potíží, nadýmání a vředů.

A teď pojďme klíčit. Semínka propláchněte vodou, nasypte na sítko a několikrát denně je proplachujte. Můžete je samozřejmě klíčit i v nakličovadle. Nechte je na tmavším místě. Za takové tři až čtyři dny narostou klíčky a vy si můžete začít pochutnávat. Před konzumací naklíčenou vojtěšku znovu propláchněte.

Když nesníte všechno najednou, dejte zbytek do lednice – klíčky tam dobré tak týden.

Naklíčená semínka vojtěšky přidávejte až do hotových jídel. Tepelnou úpravou svoje výživné hodnoty ztrácejí. Výborně se hodí také do salátů, pomazánek, na pečivo. Chutnají trochu jako více známá řeřicha, ale jsou jemnější.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.countrylife.cz , www.wolfberry.cz , gastroraj.cz
Spustit audio

Související