Nejlepší čas naklíčit si doma semínka je právě teď – začnete třeba s vojtěškou
Zkuste do svého jídelníčku zařadit vojtěšku. Její semena jsou po naklíčení skvělým zdrojem zdraví prospěšných látek.
Klíčením semínek vojtěšky získáme křehké, výživné klíčky plné bílkovin, vitamínů, minerálů a enzymů.
Vojtěška obsahuje i tzv. vitamín U, říká se mu protivředový, takže podpoří léčbu žaludečních potíží, nadýmání a vředů.
A teď pojďme klíčit. Semínka propláchněte vodou, nasypte na sítko a několikrát denně je proplachujte. Můžete je samozřejmě klíčit i v nakličovadle. Nechte je na tmavším místě. Za takové tři až čtyři dny narostou klíčky a vy si můžete začít pochutnávat. Před konzumací naklíčenou vojtěšku znovu propláchněte.
Když nesníte všechno najednou, dejte zbytek do lednice – klíčky tam dobré tak týden.
Naklíčená semínka vojtěšky přidávejte až do hotových jídel. Tepelnou úpravou svoje výživné hodnoty ztrácejí. Výborně se hodí také do salátů, pomazánek, na pečivo. Chutnají trochu jako více známá řeřicha, ale jsou jemnější.
Související
-
Merlíku se říká jahodový špenát. Je plný vitaminů a minerálů
Oblíbená pochoutka Pepka námořníka, špenát, je doma asi ve všech kuchyních. My vám dnes nabídneme malou obměnu – merlík, neboli jahodový špenát.
-
Vyzkoušejte melasu. Nahradí cukr a přitom dodá tělu minerály
Cukrovou třtinu si můžete vypěstovat i doma. Proč? No přece kvůli melase. Je v ní totiž spousta zdraví prospěšných látek.
-
Znáte tamarind? Jeho lusky jsou plné vlákniny, minerálů a vitamínu C
Lusky tropického tamarindu jsou občas k dostání i nás. Lusky obsahují kolem 10 jader v tmavé, až černé dužině. Vyplatí se je někdy vyzkoušet, jsou totiž zdravé.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.