Vyzkoušejte melasu. Nahradí cukr a přitom dodá tělu minerály

8. březen 2021

Cukrovou třtinu si můžete vypěstovat i doma. Proč? No přece kvůli melase. Je v ní totiž spousta zdraví prospěšných látek.

Cukrová třtina sice připomíná rákos, ale převyšuje ho o hodně. Doroste klidně i do pěti metrů výšky. Vypěstovat si ji ale můžete i doma. Sázet nemusíte celou rostlinu, stačí řízek, část stébla s několika kolínky, z nich vyrostou kořeny i nové výhony.

Uvnitř stébel je sladká šťáva. Z ní se vařením získává cukr a z hnědých zbytků, takzvané melasy, se pálí rum. Dlouhé stvoly této trávy se také dají použít k výrobě rohoží, apod. Ale zpátky k melase, vedlejšímu produktu při výrobě třtinového cukru.

V melase jsou minerály, vápník, železo, zinek, kyselina listová a také antioxidanty. Obsahuje i kyselinu mléčnou a citrónovou, díky kterým má mírně projímavý účinek, takže pomůže při zácpě. Díky draslíku a hořčíku, které v ní také jsou, celkově podporuje koncentraci.

Melasa je přirozeně sladká, takže nahradí cukr – má přitom trošku karamelovou příchuť. Můžeme s ní sladit nápoje, jogurty, ovocné tvarohové saláty.

Melasa se dokonce využívá i v kosmetickém průmyslu – třeba při výrobě mýdla.

Pokud vás trápí nějaký ekzém, zkuste si melasou potřít přímo kůži a nechte čtvrt hodiny působit.

A ještě jedna zajímavost – melasu lze získat nejen z cukrové třtiny, ale třeba i z hroznového vína, jablek, moruší nebo z červené řepy.

autor: Eva Bucharová | zdroje: Bylinkopedie , abecedazahrady.dama.cz
Spustit audio

Související