Vyzkoušejte melasu. Nahradí cukr a přitom dodá tělu minerály
Cukrovou třtinu si můžete vypěstovat i doma. Proč? No přece kvůli melase. Je v ní totiž spousta zdraví prospěšných látek.
Cukrová třtina sice připomíná rákos, ale převyšuje ho o hodně. Doroste klidně i do pěti metrů výšky. Vypěstovat si ji ale můžete i doma. Sázet nemusíte celou rostlinu, stačí řízek, část stébla s několika kolínky, z nich vyrostou kořeny i nové výhony.
Uvnitř stébel je sladká šťáva. Z ní se vařením získává cukr a z hnědých zbytků, takzvané melasy, se pálí rum. Dlouhé stvoly této trávy se také dají použít k výrobě rohoží, apod. Ale zpátky k melase, vedlejšímu produktu při výrobě třtinového cukru.
V melase jsou minerály, vápník, železo, zinek, kyselina listová a také antioxidanty. Obsahuje i kyselinu mléčnou a citrónovou, díky kterým má mírně projímavý účinek, takže pomůže při zácpě. Díky draslíku a hořčíku, které v ní také jsou, celkově podporuje koncentraci.
Melasa je přirozeně sladká, takže nahradí cukr – má přitom trošku karamelovou příchuť. Můžeme s ní sladit nápoje, jogurty, ovocné tvarohové saláty.
Melasa se dokonce využívá i v kosmetickém průmyslu – třeba při výrobě mýdla.
Pokud vás trápí nějaký ekzém, zkuste si melasou potřít přímo kůži a nechte čtvrt hodiny působit.
A ještě jedna zajímavost – melasu lze získat nejen z cukrové třtiny, ale třeba i z hroznového vína, jablek, moruší nebo z červené řepy.
Související
-
Znáte tamarind? Jeho lusky jsou plné vlákniny, minerálů a vitamínu C
Lusky tropického tamarindu jsou občas k dostání i nás. Lusky obsahují kolem 10 jader v tmavé, až černé dužině. Vyplatí se je někdy vyzkoušet, jsou totiž zdravé.
-
Jablko, to je koktejl vitamínů a minerálů v té nejpřirozenější formě
„Sněz jedno jablko denně a nebudeš potřebovat doktora.“ Toto pořekadlo už jste určitě někdy slyšeli. Je to přehnané tvrzení, nebo je na něm něco pravdy?
-
Broskve nepřipomínají svým tvarem srdce náhodou – obsahují totiž minerály důležité pro jeho chod
Jako první začali broskve pěstovat Číňané. Španělé je převezli do Ameriky a odtud už putovaly do celého světa, tedy i k nám. Je to dobře, protože jsou lahodné a zdravé.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.