Konzumujte naklíčená semínka. Je to jednoduchá cesta k vlastnímu zdraví

Poměrně novým trendem ve stravování je konzumace klíčků. Naklíčená semínka se hodí jak do salátů, tak třeba i místo popcornu k televizi. Jak ale správně naklíčit a co všechno můžeme v této podobě konzumovat, to nám poradila Mgr. Veronika Hájková.

Naklíčené luštěniny, obiloviny i zelenina jsou velmi prospěšné našemu organismu. „Všechna semínka mají tvrdý obal, který obsahuje mnoho antinutričních látek, které způsobují například nadýmání, nebo jsou hůř stravitelné,“ upozorňuje Veronika Hájková, specialistka na zdravou výživu.

Abyste předešli možným nežádoucím problémům při konzumaci, je proto dobré je namočit. V případě luštěnin je tento postup opravdu nutný, a to alespoň na 10 až 12 hodin – nejlépe s nějakým startérem, který probudí v namočené luštěnině to zdravé a který pomáhá odstranit antinutriční látky. Dobrými startéry těchto procesů jsou třeba sůl, jablečný ocet nebo citronová šťáva.

Luštěniny pak musíte důkladně opláchnout a správně uvařit s vhodnou kombinací dalších potravin, abyste docílili toho, že nebudou při konzumaci nadýmat. Koupit se ale dají i luštěniny, které jsou zbaveny slupek, proto se mohou vařit bez předešlého namočení.

Fazole nechte klíčit jedině v zemi

Ne každé semínko je vhodné ke klíčení a konzumaci. Z běžných luštěnin můžeme konzumovat čočku, hrách, cizrnu a mungo fazole. Normální fazole se ale klíčit nedají, jelikož obsahují až jedovaté látky – tuto luštěninu lze pouze dlouho vařit, než se dá konzumovat.

Mnoho lidí má předsudky o celém procesu: že je náročný a pracný. V jednoduchosti je ale krása. „Stačí, když semínko hodíme do vlhké hlíny, protože je tam tma a vlhko. A to přesně to semínko potřebuje,“ popisuje Veronika Hájková.

Můžete si také pořídit klíčící misky, nebo stačí klasická vata, na které jste možná jako děti nechávali klíčit řeřichu. Do tří dnů můžete očekávat úrodu klíčků, které můžeme okamžitě konzumovat.

Podle Veroniky Hájkové jsou klíčky dobré jako svěží příloha na talíři. Tepelně byste je ale rozhodně neměli upravovat - pak byste totiž ztratili veškeré vitamíny, minerály a enzymy, které takto čerstvě naklíčená semena obsahují.

Nechat klíčit můžete kde co

Krom zmíněných luštěnin se dají klíčit i obiloviny, jako je například quinoa nebo pohanka. Když je rozmixujete například s banánem nebo jablkem, dostanete super živou kaši plnou vitamínů a minerálů.

Nechat klíčit se dají i semínka různé zeleniny – například ředkviček, zelí, brokolice nebo cibule.

Vždy byste měli myslet na jednu věc – jakákoliv semínka, luštěniny nebo traviny, které chcete konzumovat, musíte nakupovat tam, kde jsou určena k naklíčení nebo konzumaci. Běžná semena, která jsou určená k sazbě, jsou totiž často mořena a chemicky ošetřována proti škůdcům.

autoři: Lenka Šobová , Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Související