Telecí italienne
Suroviny: 60g másla, 1 lžíce olivového oleje, 700 g brambor pokrájených na kostky, 4 telecí řízky, 1 cibule rozkrojená na 8 klínků, 2 rozetřené stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce rajčatového protlaku, 150 ml červeného vína, 300 ml kuřecího vývaru, 8 zralých spařených a oloupaných rajčat pokrájených na kostky, 30 g vypeckovaných oliv rozkrojených na poloviny. 2 lžíce nasekaných lístků čerstvé bazalky, sůl a pepř dle chuti.
Postup: Ve velké pánvi rozehřejeme máslo a osmažíme na něm za častého míchání kostky brambor, dokud nezačnou hnědnout. Děrovanou lžící brambory z pánve vyjmeme a dáme stranou. Do pánve vložíme telecí řízky(předem je trochu naklepeme) a z každé strany je smažíme 2-3 minuty, dokud se maso na povrchu neuzavře; pak je vyjmeme a dáme stranou. Na stejné pánvi smažíme 2-3 minuty česnek a cibuli. Pak do této pánve přidáme mouku a rajčatový protlak a za neustálého míchání vše 1 minutu podusíme. Postupně přiléváme červené víno a kuřecí vývar a vše vymícháme v hladkou omáčku. Do pánve vložíme zpět opečené brambory a telecí řízky, přidáme oloupaná rajčata, půlené olivy, nasekanou bazalku, sůl a pepř. Vše přemístíme do zapékací mísy a pečeme jednu hodinu v předehřáté troubě při teplotě 180°C. Hotový pokrm ozdobíme listy bazalky a podáváme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.