Špecle po bulharsku

Největší audioportál na českém internetu

Špecle po bulharsku | Foto: Stanislava Brádlová, Český rozhlas

Zajímavý kříženec tyrolské a balkánské kuchyně.

Ingredience
  • 4 porce špeclí (nebo jiných těstovin)
  • 150-200 g anglické slaniny
  • 2 papriky (žluté nebo zelené)
  • 4 rajčata
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 150-200 g balkánského sýra
  • sůl
  • pažitka

Postup:

  1. Špecle uvaříme v osolené vodě.
  2. Na troše oleje rozpečeme nakrájenou slaninu, na ní osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené papriky, znovu osmahneme a pak přidáme nakrájená rajčata, osolíme a podusíme. V případě potřeby přidáme 1-2 lžíce vody.
  3. Uvařené špecle scedíme, vmícháme do nich připravenou směs a na talíři sypeme sýrem a pažitkou.

Související

  • Špecle Carbonara

    Špecle podle uhlířky – původní recept obsahuje špagety nebo bucatini, ale my přejdeme za špeclemi hranice do jižního Tyrolska.

  • Špecle s rajčaty a sýrem

    Špecle pocházejí z jihorakouské, jihoněmecké a švýcarské kuchyně, ale znají je i v Maďarsku a neztratí se ani v té české kuchyni…

  • Kuře na česneku se špeclemi

    Špecle to k nám z bavorské kuchyně nemají daleko a těmto „malým vrabcům“ se na českém stole pěkně daří…

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.