Kuře na česneku se špeclemi
Špecle to k nám z bavorské kuchyně nemají daleko a těmto „malým vrabcům“ se na českém stole pěkně daří…
Suroviny:
1 kuře
1 balíček špeclí (speciální těstoviny)
6-8 stroužků česneku
3 lžíce másla
sůl
Postup:
1. Z kuřete odkrojíme stehna a prsa – zkrátí se tím doba pečení a kostru můžeme využít na kuřecí vývar.
2. Maso osolíme a dáme do pekáčku společně s máslem a oloupanými česneky, mírně podlijeme a pečeme.
3. V závěru pečení odklopíme, aby se udělala zlatavá kůrčička.
4. Vodu ve velkém hrnci uvedeme do varu, osolíme a do vroucí nasypeme špecle, zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu a uvaříme.
5. Na talíři pak špecle přelijeme vypečenou šťávou, navrch dáme maso a pečené česneky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.