Kuře na česneku se špeclemi

Špecle to k nám z bavorské kuchyně nemají daleko a těmto „malým vrabcům“ se na českém stole pěkně daří…

Suroviny:
1 kuře
1 balíček špeclí (speciální těstoviny)
6-8 stroužků česneku
3 lžíce másla
sůl

Postup:

1. Z kuřete odkrojíme stehna a prsa – zkrátí se tím doba pečení a kostru můžeme využít na kuřecí vývar.

2. Maso osolíme a dáme do pekáčku společně s máslem a oloupanými česneky, mírně podlijeme a pečeme.

3. V závěru pečení odklopíme, aby se udělala zlatavá kůrčička.

4. Vodu ve velkém hrnci uvedeme do varu, osolíme a do vroucí nasypeme špecle, zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu a uvaříme.

5. Na talíři pak špecle přelijeme vypečenou šťávou, navrch dáme maso a pečené česneky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.