Špecle Carbonara
Špecle podle uhlířky – původní recept obsahuje špagety nebo bucatini, ale my přejdeme za špeclemi hranice do jižního Tyrolska.
Ingredience
- 200 g špeclí
- 100 g anglické slaniny
- 3 žloutky
- 40-50 g jemně strouhaného parmezánu
- sůl
- případně pepř, jarní cibulka nebo řeřichové výhonky nebo petrželka
Postup:
- Do osolené vody dáme vařit špecle.
- Slaninu nakrájíme na kostičky a rozpečeme v kastrolu nebo v hluboké pánvi.
- Žloutky rozkvedláme a vmícháme parmezán – část sýra můžeme nechat na konečnou úpravu. Mícháme do hladka.
- Uvařené horké špecle děrovanou naběračkou vylovíme a dáme na rozpečenou slaninu.
- Vmícháme žloutky s parmezánem, přilijeme asi sběračku vody, ve které se špecle vařily a ještě jednou promícháme. Podle chuti můžeme opepřit, případně ozdobit zbytkem sýra nebo nakrájenou jarní cibulkou nebo řeřichou.
- Pokud jste příznivci polotovarů, lze koupit sáček směsi Fix Spaghetti Carbonara a připravit podle návodu.
Související
-
Špecle s rajčaty a sýrem
Špecle pocházejí z jihorakouské, jihoněmecké a švýcarské kuchyně, ale znají je i v Maďarsku a neztratí se ani v té české kuchyni…
-
Kuře na česneku se špeclemi
Špecle to k nám z bavorské kuchyně nemají daleko a těmto „malým vrabcům“ se na českém stole pěkně daří…
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.