Špecle Carbonara
Špecle podle uhlířky – původní recept obsahuje špagety nebo bucatini, ale my přejdeme za špeclemi hranice do jižního Tyrolska.
- 200 g špeclí
- 100 g anglické slaniny
- 3 žloutky
- 40-50 g jemně strouhaného parmezánu
- sůl
- případně pepř, jarní cibulka nebo řeřichové výhonky nebo petrželka
Postup:
- Do osolené vody dáme vařit špecle.
- Slaninu nakrájíme na kostičky a rozpečeme v kastrolu nebo v hluboké pánvi.
- Žloutky rozkvedláme a vmícháme parmezán – část sýra můžeme nechat na konečnou úpravu. Mícháme do hladka.
- Uvařené horké špecle děrovanou naběračkou vylovíme a dáme na rozpečenou slaninu.
- Vmícháme žloutky s parmezánem, přilijeme asi sběračku vody, ve které se špecle vařily a ještě jednou promícháme. Podle chuti můžeme opepřit, případně ozdobit zbytkem sýra nebo nakrájenou jarní cibulkou nebo řeřichou.
- Pokud jste příznivci polotovarů, lze koupit sáček směsi Fix Spaghetti Carbonara a připravit podle návodu.
Související
-
Špecle s rajčaty a sýrem
Špecle pocházejí z jihorakouské, jihoněmecké a švýcarské kuchyně, ale znají je i v Maďarsku a neztratí se ani v té české kuchyni…
-
Kuře na česneku se špeclemi
Špecle to k nám z bavorské kuchyně nemají daleko a těmto „malým vrabcům“ se na českém stole pěkně daří…
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.