Špecle Carbonara

Špecle podle uhlířky – původní recept obsahuje špagety nebo bucatini, ale my přejdeme za špeclemi hranice do jižního Tyrolska.

Ingredience
  • 200 g špeclí
  • 100 g anglické slaniny
  • 3 žloutky
  • 40-50 g jemně strouhaného parmezánu
  • sůl
  • případně pepř, jarní cibulka nebo řeřichové výhonky nebo petrželka

Postup:

  1. Do osolené vody dáme vařit špecle.
  2. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozpečeme v kastrolu nebo v hluboké pánvi.
  3. Žloutky rozkvedláme a vmícháme parmezán – část sýra můžeme nechat na konečnou úpravu. Mícháme do hladka.
  4. Uvařené horké špecle děrovanou naběračkou vylovíme a dáme na rozpečenou slaninu.
  5. Vmícháme žloutky s parmezánem, přilijeme asi sběračku vody, ve které se špecle vařily a ještě jednou promícháme. Podle chuti můžeme opepřit, případně ozdobit zbytkem sýra nebo nakrájenou jarní cibulkou nebo řeřichou.
  6. Pokud jste příznivci polotovarů, lze koupit sáček směsi Fix Spaghetti Carbonara a připravit podle návodu.

Související

  • Špecle s rajčaty a sýrem

    Špecle pocházejí z jihorakouské, jihoněmecké a švýcarské kuchyně, ale znají je i v Maďarsku a neztratí se ani v té české kuchyni…

  • Kuře na česneku se špeclemi

    Špecle to k nám z bavorské kuchyně nemají daleko a těmto „malým vrabcům“ se na českém stole pěkně daří…

  • Špecle se zelím

    Docela příjemný oddech po velikonočním hodování…