Špecle se zelím
Docela příjemný oddech po velikonočním hodování…
Suroviny:
půl sáčku špeclí
čtvrt hlávky zelí
1 cibule
2-3 lžíce másla
kmín
sůl
případně kousek slaniny
Postup:
1. Nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme nadrobno nakrájené bílé zelí, osolíme, okmínujeme, trochu podlijeme a dusíme – nakonec by tekutina měla zmizet a zelí by mělo být jemně připražené.
2. Uvedeme do varu dostatečné množství vody, osolíme a vhodíme půl sáčku špeclí. Můžete je také připravit doma (400 g hladké mouky, 4 vejce, šálek mléka, kousíček másla a sůl, někdy se přidává i muškátový oříšek), ale je to zbytečně pracné, špagety si taky neděláme doma.
3. Do uvařených scezených špeclí vmícháme zelí a hned podáváme. Na jednotlivé porce ještě můžeme dát nakrájenou rozpečenou slaninu, ale není to nutné.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.