Špecle se zelím
Docela příjemný oddech po velikonočním hodování…
Suroviny:
půl sáčku špeclí
čtvrt hlávky zelí
1 cibule
2-3 lžíce másla
kmín
sůl
případně kousek slaniny
Postup:
1. Nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme nadrobno nakrájené bílé zelí, osolíme, okmínujeme, trochu podlijeme a dusíme – nakonec by tekutina měla zmizet a zelí by mělo být jemně připražené.
2. Uvedeme do varu dostatečné množství vody, osolíme a vhodíme půl sáčku špeclí. Můžete je také připravit doma (400 g hladké mouky, 4 vejce, šálek mléka, kousíček másla a sůl, někdy se přidává i muškátový oříšek), ale je to zbytečně pracné, špagety si taky neděláme doma.
3. Do uvařených scezených špeclí vmícháme zelí a hned podáváme. Na jednotlivé porce ještě můžeme dát nakrájenou rozpečenou slaninu, ale není to nutné.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.