Pravidelné pojídání datlí pomáhá trávicímu systému i očím
Datle jsou bohaté na vitaminy, minerály a vlákninu. Tyto lahodné plody obsahují olej, vápník, železo, fosfor, mangan, měď a hořčík. Odborníci na zdravou výživu dokonce tvrdí, že když sníme jednu datli denně, uděláme maximum pro dodržení vyvážené a zdravé stravy.
Denní pojídání datlí údajně dokáže udržet naše oči zdravé po celý život. Jsou také dobré proti šerosleposti. Jde o jednu z nejlepších sladkých univerzálních potravin, které dokáží regulovat proces trávení. Do půl hodiny po tom, co sníme datle, se zvýší množství energie v těle.
Datle stimulují růst přátelských bakterií ve střevech. Obsahují nerozpustnou a rozpustnou vlákninu i mnoho prospěšných aminokyselin. Ty podporují trávení – v trávicím traktu se vstřebá více živin, které pak v těle mohou být správně použity.
Datle jsou ale řazeny i mezi projímavé potraviny. Dobře je znají lidé, kteří trpí zácpou. Optimálním způsobem k dosažení požadovaného projímavého účinku je namočit datle přes noc ve vodě a sníst je ráno, kdy jsou skoro jako sirup. Je v nich spousta rozpustné vlákniny – ta je zásadní pro podporu zdravého pohybu střev.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.