POVĚST Z ÚŠTĚCKA: Čarovná kule nemine cíl...

21. červenec 2019

Knínický lesní zestárl a postonával. Nohy mu nesloužily a pochůzky revírem už konal jen velmi ztěžka. To nahrávalo pytkákům.  Hlavně jeden mu v lese řádil...

Vzal si tedy pomocníka. Za několik dní ho našli zastřeleného u starého dubového pařezu. Vraha nenašli, i když lesní měl podezření na pytláka.

Stejně dopadl i druhý mladík, kterého si lesní najal, i třetí. Bylo lesnímu mladých životů líto, a tak zůstal zase sám.

Až jednou k večeru zuřivě štěkal na dvoře pes a hned nato do lesovny vstoupil mladík. Oči jako uhel, vlasy jako smola a obličej snědý až černý. Že slyšel, pan lesní prý potřebuje někoho, kdo by mu ve službě pomáhal. Starý fořt mu tedy řekl, co se stalo a myslel, že se mládenec lekne a půjde dál.

Daleko jsem přišel, leccos jsem viděl a také leccos umím,“ pravil a zůstal. Jen chtěl, aby mu lesní ukázal místo, kde našli zastřelené.

Logo

Třetí den, když šel černý pomocník na pochůzku, rovnou k pařezu zamířil. Nakreslil na něj křídou muří nohu, zamumlal několik slov a polořil na pařez svůj zelený klobouk. Pak se schoval za nejbližší strom. Sotva to udělal, vzduchem hvízdla kulka a udeřila do klobouku. Černý myslivec vyběhl z úkrytu a kulku našel v pařezu zarytou do nakreslené muří nohy. Vyndal ji a dal klobouk zpět.

Sotva udělal pár kroků, zasvištěla druhá kulka. I tu sebral. Brzo přilétla i třetí. Nebyla olověná, ale skleněná.

Aha, ta je poslední,“ řekl si pro sebe.

Nabil ji do své pušky, zase něco zamumlal a vystřelil směrem, odkud kulky přiletěly. Pak si nasadil klobouk a šel domů.

Lesnímu pak ukázal mu dvě kule. Na každé z nich byla vytlačena hlava sýčka. To jsou čarovné koule,“ řekl mládenec. „Lijí se o noci svatojánské přesně o půlnoci a musíte ještě znát i čarodějnou formuli. Neminou se nikdy cíle. Ta, kterou jsem střelci vrátil, také svého cíle dosáhla, ať byl, kde byl. Teď dá již navždycky pokoj.“

Obec Knínice u Úštěka

Druhý den poslal pro lesního rychtář. Jeden muž k Knínic, o kterém lesní tušil, že o je ten nepolapitelný pytkák, kteří mu s lese řádí, byl nalezen ve sklepě svého domku zastřelený. Lesník věděl, co a jak, ale mlčel.

Nikdo už si nedovolil v lese u Knínic pytlačit. Ani když černý myslivec jednoho dne jak přišel, tak z lesovny odešel. Co kdyby se vrátil…

autor: Jana Ksandrová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.