Pověst z Litoměřicka: Proč stojí na skále nad Labem tři kříže

4. srpen 2019

Kolik lidí už jelo po silnici z Lovosic na Ústí nad Labem autem nebo vlakem? To nikdo nespočítá. Ani kolik z nich si všimlo tří křížů na jenom z kopců na protějším břehu Labe.

Kříže stojí na skále v místech, kde začíná labský kaňon, kde se tedy nachází pověstná Porta Bohemica. A místní dodnes znají pověst, která je s nimi spojená.

Podle ní kříže nechal vztyčit na vrchu rytíř z nedalekého hradu Kamýk. Právě do něj se zamilovaly tři dívky, které si ale předtím přísahaly přátelství. A protože rytíře mohla mít jen jedna, vystoupily společně na skálu nad Labem, vzaly se za ruce a skočily do vody a utopily se. Labe totiž tehdy teklo až přímo pod skálou, trať ani silnice tam nebyly.

Kalvárie - výhled od tří křížů

Ty původní kříže už dnes samozřejmě na vrchu, kterému se říká Kalvárie, nejsou. Podle pověsti byly dřevěné a dřevo vystavené na skalisku větru a slunci nemohlo vydržet věčně. Našly se historické záznamy, že kříže na vrhu Kalvárie stály už ke konci 16. století. Musely tedy být zřejmě obnovovány. Ty, které jsou tam vidíte dnes, stojí na Kalvárii od roku 2009.

Ostatně z Kalvárie, které se kvůli křížům také říká Tříkřižový vrch, je úžasný výhled na vstup do labského kaňonu, tedy Portu Bohemiku, ale i krajinu kolem Labe směrem k Litoměřicím. I proto na tuto vyhlídku ročně zamíří spousta turistů. 

Dívají se ze stejného místa, odkud kdysi Keltové a po nich i Slované. Na Kalvárii měli mít kdysi svá hradiště.             

Zřícenina hradu Kamýk u Litoměřic
autor: Jana Ksandrová
Spustit audio

Související