Pomelo skrývá pod tlustou slupkou vitamínový zázrak
Pomelo je velkým zdrojem vitamínu C. 100 gramů tohoto ovoce obsahuje 101 % doporučené denní dávky. Takže skvěle posiluje náš imunitní systém.
Vy, kteří trpíte nedostatkem železa, můžete zvýšit jeho příjem, protože vitamín C je pro vstřebávání železa ten pravý! Pomelo je bohaté na vlákninu, která je důležitá pro dobré trávení.
V pomelu je i dost draslíku, který podporuje krevní oběh, tedy prospívá srdíčku. Draslík z pomela také posiluje kosti a předchází tak osteoporóze.
Tohle super ovoce prospívá i kůži. Obsahuje totiž vitamín A, který udržuje pěknou pleť bez akné. Navíc díky antioxidantům ničí volné radikály, které pleť vysušují.
Pomelo můžete přidat do marmelád pro zpestření chuti. Jeho chuť je docela nevýrazná – je méně sladké než pomeranč, není tak kyselé jako citron nebo trpké jako grep.
Jedno pomelo může vážit i kilogram. Můžete ho sníst syrové, použít v salátech, k masu nebo i udělat z něj marmeládu. Když si koupíte pomelo, tak ho snězte tak do tří dnů, aby se vám doma nevysušilo.
Jak se pomelo jí? Nejdřív ho oloupejte – jako třeba pomeranč. Rozdělte ho na měsíčky a odstraňte tenkou hořkou slupku… Dobrou chuť!
Související
-
Chvála grapefruitů
Grapefruit. Je zajímavé, že už při samotném vyslovení tohoto názvu pro tento citrusový plod máme pojednou hořko v puse.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.