Pomelo skrývá pod tlustou slupkou vitamínový zázrak

1. červen 2023

Pomelo je velkým zdrojem vitamínu C. 100 gramů tohoto ovoce obsahuje 101 % doporučené denní dávky. Takže skvěle posiluje náš imunitní systém.

Vy, kteří trpíte nedostatkem železa, můžete zvýšit jeho příjem, protože vitamín C je pro vstřebávání železa ten pravý! Pomelo je bohaté na vlákninu, která je důležitá pro dobré trávení.

V pomelu je i dost draslíku, který podporuje krevní oběh, tedy prospívá srdíčku. Draslík z pomela také posiluje kosti a předchází tak osteoporóze.

Tohle super ovoce prospívá i kůži. Obsahuje totiž vitamín A, který udržuje pěknou pleť bez akné. Navíc díky antioxidantům ničí volné radikály, které pleť vysušují.

Pomelo můžete přidat do marmelád pro zpestření chuti. Jeho chuť je docela nevýrazná – je méně sladké než pomeranč, není tak kyselé jako citron nebo trpké jako grep.

Jedno pomelo může vážit i kilogram. Můžete ho sníst syrové, použít v salátech, k masu nebo i udělat z něj marmeládu. Když si koupíte pomelo, tak ho snězte tak do tří dnů, aby se vám doma nevysušilo.

Jak se pomelo jí? Nejdřív ho oloupejte – jako třeba pomeranč. Rozdělte ho na měsíčky a odstraňte tenkou hořkou slupku… Dobrou chuť!

Spustit audio

Související

  • Chvála grapefruitů

    Grapefruit. Je zajímavé, že už při samotném vyslovení tohoto názvu pro tento citrusový plod máme pojednou hořko v puse.