Chvála grapefruitů

27. prosinec 2013

Grapefruit. Je zajímavé, že už při samotném vyslovení tohoto názvu pro tento citrusový plod máme pojednou hořko v puse.

Nahořklou chuť, kvůli které je grep zcela neprávem na pokraji zájmu, způsobuje vysoký obsah chininu, který je velmi účinnou látkou při léčbě chřipky a spolu s vysokým obsahem vitamínu C je šťáva z dužiny grepu velmi cenným přírodním lékem.

Grapefruit má ještě jiná překvapivá tajemství. „V grepu je naprosto nejzdravější právě to bílé, co obvykle vyhazujeme... Má funkci jak detoxikační, tak posilující. Z peciček grapefruitu připravuji kapičky, které vyženou z těla plísně, streptokoky nebo stafilokoky...“ vysvětluje bylinkářka Dana Stříbrná.

Podle ní jsou hořké složky vždycky dobré na trávení – ať už je to pelyněk, lopuch nebo hořec. Samotná dužina je zdrojem vitamínu C a na tělo působí osvěžujícím způsobem, v zimě by proto nedoporučovala jíst grep samotný, spíše z něj udělat salát – společně s medem a ořechy.

Grapefruity jsou navíc vhodné i při shazování přebytečných kil - urychlují totiž látkovou výměnu. Tak tedy dobrou chuť!

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio